Vakcina protiv pneumokoke od danas obavezna

Izvor: Radio 021, 01.Mar.2018, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina protiv pneumokoke od danas obavezna

Od danas je za svu decu u Srbiji obavezna vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije ili pneumokoke.

To je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju deca.

Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predvidjena samo za pojedinu bolesnu decu. Roditelji koji su hteli da im deca budu zaštićena i od tih bolesti, morali su sami da kupuju vakcine.

Vakcina se daje u tri doze: bebama kada napune >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dva meseca, sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcina je u drugoj godini.

Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Od danas nova obavezna vakcina za decu

Izvor: Bor030.net, 01.Mar.2018

Pravilnikom o vakcinaciji  od danas je obavezna za decu i vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije...Nova vakcina štiti od zapaljenja pluća, bronhitisa, zapaljenja uva i sinusa, kao i komplikacija poput meningitisa i sepse, a primaće se u tri doze...Prva se daje do navršenog drugog meseca...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.