Izvor: Radio 021, 03.Mar.2021, 10:38

VIDEO: Znanja za mlade o epidemiji objedinjena na jednoj platformi

Savremeni interdisciplinarni kurs "Epidemija", koji povezuje srednjoškolska znanja o fenomeniju epidemije iz ugla biologije, hemije, matematike i informatike, dostupan je na besplatnoj internet platformi net.kabinet.

Svet se pre godinu dana suočio sa novom epidemijom, a time su postala aktuelna pitanja šta je epidemija, kako se prenose virusi, da li nas maska štiti, šta je eksponencijalni rast, zašto je važno da peremo ruke baš 20 sekundi, da li treba da primimo vakcinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Odgovori na ova i slična pitanja deo su zvaničnih programa nastave i učenja biologije, hemije, matematike i informatike, a objedinjena su i u kursu "Epidemija" dostupnom na OVOJ adresi.

Sam kurs je nastao kroz saradnju hemičara, biologa, softverskih inženjera, psihologa, ilustratora, animatora, a svoju podršku projektu dao je i volonterski se angažovao oko njega i popularni glumac i prijatelj Inicijative "Digitalna Srbija" Miloš Biković u ulozi naratora u edukativnim videima koji su deo kursa.

"Svet u kome se dešava digitalna revolucija je svet koji se ubrzano menja. Za funkcionalan i produktivan život u takvom svetu potrebno je adekvatno obrazovanje. Razlog zašto sam se odlučio da podržim kurs 'Epidemija' na platformi net.kabinet jeste što se upravo kroz njega đaci stimulišu da razmišljaju i budu kreativni, a to su sposobnosti koje su mladim ljudima potrebne da se suoče sa sutrašnjicom", rekao je Biković.

Novi kurs na platformi net.kabinet je kreiran na osnovu zvaničnog programa nastave i učenja i pre svega je namenjen učenicima trećeg razreda gimnazije i nastavnicima koji im predaju biologiju, hemiju, matematiku i informatiku, a jednako je koristan svima koji su radoznali ili žele da osveže znanja relevantna za situaciju u kojoj se svet trenutno nalazi.



Kako kaže Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja i jedan od autora kursa, uz interdisciplinarni pristup na kom se temelji "Epidemija" brišu se granice između tradicionalno postavljenih nastavnih predmeta te polaznici stiču veštinu sagledavanja problema iz različitih uglova.

"Mi smo krenuli od modernizacije učenja programiranja i jedan od glavnih principa je da se što više uči kroz domene primene. Onda smo videli koliko nam interdisciplinarnosti nedostaje u nastavi i zapravo smo samo nastavili putem dalje međupredmetne povezanosti. I onda shvatite da ne postoji tema koja je toliko živo povezala različite naučne discipline kao što je trenutno epidemija", dodao je Vasiljević.

"Epidemija" je pisana razumljivim jezikom i obogaćena je konkretnim primerima, u vezi sa trenutnom epidemijom, atraktivnim ilustracijama i video materijalima sa laboratorijskim eksperimentima kako bi se ova važna životna tema što više približila učenicima.

Prvi ovakav kurs u Srbiji nastao je u saradnji Fondacije Petlja, Inicijative "Digitalna Srbija" i UNICEF-a.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.