Izvor: Radio 021, 24.Dec.2018, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Vulkan Etna izbacuje dim, zatvoren aerodrom

Italijanska planina Etna, evropski najveći i najaktivniji vulkan, eruptirao je danas, te izbacio velike količine pepela u vazduh i uzrokovao zatvaranje vazdušne luke na istočnoj obali Sicilije.

Oko 130 lančanih podrhtavanja zemlje aktivirali su vulkan danas, izvestio je italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju, s potresima magnitude 4,0. Kako javlja BBC, jutros se u blizini Etne čula jaka eksplozija.

Nema informacije o povređenima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Vulkan visok 3,330 metara može buknuti u spektakularnu erupciju nekoliko puta godišnje, izbacujući lavu i pepeo visoko iznad mediteranskog ostrva. Poslednja veća erupcija dogodila se 1992. godine, a poslednja erupcija prošle godine u martu.

Planinari koji su se nalazili na planini su evakuisani. Kako su saopštili iz talijanskog Instituta za geofiziku, nakon što je počela da izbacuje pepeo i dim, Etna je izbacila i manje količine lave, koje su izazvale stvaranje velikog oblaka pepela iznad vulkana.#Etna's powerful roaring. The birds are literally panicking in the trees. Surreal. #eruption pic.twitter.com/6lnjLwe3qJ

— Ivan Iraci (@ivan_iraci) December 24, 2018

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Snažna erupcija Etne, osetilo se 130 lančanih potresa

Izvor: RTS, 24.Dec.2018

. Italijanska planina Etna, najveći i najaktivniji vulkan u Evropi, eruptirao je danas i izbacio velike količine pepela. Zatvoren je aerodrom u Kataniji, na istočnoj obali Sicilije.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.