Izvor: Radio 021, 15.Avg.2020, 14:55

VIDEO: U Rakiti građani razbijaju cevi za minihidroelektranu

U selu Rakita, u blizini Babušnice, meštani i aktivisti koji su im se pridružili, podstaknuti akcijom u organizaciji Pokreta "Odbranimo reke Stare planine", uspeli su da probiju dve cevi minihidroelektrane na Rakitskoj reci i da onesposobe cevovod.

Više stotina građana iz svih delova Srbije odazvalo se pozivu organizatora i došlo u Rakitu da izvade cevi iz reke. Ispostavilo se da ih je bez teške mehanizacije nemoguće izvaditi, ali su građani sišli do reke i razbili su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ih pijucima.

U Rakiti je prisutna policija, a akcija prolazi mirno, javljaju Južne vesti.

Među okupljenima ima onih sa oznakama različitih organizacija, kao što su "Odbranimo šume Fruške gore", "Odbranimo reke Stare planine", "Ne davimo Beograd", izviđača i brojnih ekoloških organizacija.

Krajem jula grad Pirot je, nakon trogodišnje borbe ekologa i meštana, objavio da je Nacrtom novog prostornog plana predviđeno da se u narednih 15 godina na Staroj planini neće graditi minihidroelektrane.

Rakita je selo 29 kilometara udaljeno od Babušnice, 40 od Pirota, podno planine Ruj. Nekada je bilo poznato po rudniku uglja "Jerma" i voziću "Ćira" koji je prevozio ugalj.

U Rakiti je sniman i jedan od prvih jugoslovenskih igranih filmova "Rudareva sreća", pre 91 godinu.

Autor: Južne vesti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.