Izvor: Radio 021, 25.Avg.2019, 07:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Stotine novih požara pustoše Amazoniju

Hiljade ljudi su angažovane na gašenju požara koji nastavljaju da pustoše amazonsku prašumu u trenutku kada raste meĐunarodni pritisak na predsednika Brazila Žaira Bolsonara da učini više na obuzdavanju vatre.

Stotine novih požara izbile su na prostoru Amazona, a sudbina najveće tropske šume na planeti koja danima gori u fokusu je samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u francuskom gradu Bijaricu.

Najnoviji zvanični podaci pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da su od januara širom Brazila zabeležena 78.383 požara. Više od polovine tih požara je na području Amazona, gde živi više od 20 miliona ljudi.

U četvrtak i petak planula su 1.663 nova požara, pokazuju podaci Državnog instituta za istraživanje svemira (INPE). Direktor Instituta smenjen je početkom avgusta pošto je objavio podatke o krčenju šuma za koje Bolsonaro tvrdi da su netačni. Prema tim podacima, krčenje šuma u julu bilo je gotovo četiri puta veće nego u istom mesecu 2018. godine.

Bolsonaro je odobrio mobilizaciju vojske u cilju borbe protiv požara u Amazonu, ali je izjavio da ti požari ne mogu da posluže kao izgovor za uvođenje međunarodnih sankcija Brazilu.

Ukazom izdatim u petak uveče, Bolsonaro je odobrio da guverneri pogođenih saveznih država mogu da pozovu vojsku upomoć u borbi protiv požara. Do sada je šest saveznih država tražilo pomoć vojske, a za operacije bez presedana na raspolaganju će biti 44.000 vojnika.



Vojska je počela da se razmešta u prašumi, a prvu misiju izvešće 700 vojnika kod grada Porto Veljo u saveznoj državi Rondonija.

Predsednik SAD Donald Tramp i britanski premijer Boris Džonson ponudili su pomoć Brazilu.

U Sao Paolu i Rio de Žaneiru protestovale su hiljade ljudi, a demonstracije su održane i ispred brazilskih ambasada i konzulata širom sveta.

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Bolsonara da je lagao kada je obećavao mere zaštite životne sredine i najavio da Pariz u postojećim okolnostima neće podržati kontroverzni sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur.



Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da će Evropljani teško ratifikovati trgovinski sporazum Unije i Merkosura ako se ne ugase požari u Amazoniji.

"Svakako da podržavamo sporazum EU i Merkosura, ali je teško zamisliti skladni proces ratifikacije u evropskim zemljama dok brazilska vlada dozvoljava uništenje zelenih pluća Zemlje", rekao je Tusk malo pre početka samita G7 u Bijaricu.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.