Izvor: Radio 021, 08.Sep.2020, 22:53

VIDEO: Snimljen i drugi veliki kit u Jadranu

Nakon što su u avgustu fotografisali odraslog kita ispred Paklenice, istraživači Hrvatskog prirodnjačkog muzeja i Instituta Plavi svijet sada su uspeli dronom da snime još jednog kita u tom području.

S obzirom na to da su se dojave o kitu u području južnog dela Velebitskog kanala nastavile i u septembru, istraživači su ponovo izašli na teren, objavio je Institut Plavi svijet.

Velikog kita pronašli su u subotu, 5. septembra, na samom ulazu u Novsko ždrilo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Kita su pratili oko dva sata kada je doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal. S obzirom na to da su mu zaroni trajali do 38 minuta, istraživači su odustali od daljnjeg praćenja i snimanja, prenosi N1.

Pregledom snimljenih fotografija utvrdili su da se ne radi o istoj životinji koja je u tom području boravila sredinom avgusta, već se radi o drugom kitu. Fotografije su potvrdile dojave građana da u severnom Jadranu borave najmanje dva velika kita.

Tokom jutra 6. septembra istraživači su ponovo izašli na more te su istog velikog kita pronašli nešto severnije od samog Novskog ždrila.



Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.