Izvor: Radio 021, 28.Jul.2019, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Pronađena očuvana butna kost dinosaurusa

Naučnici su na jugozapadu Francuske pronašli ogromnu butnu kost dinosaurusa na lokaciji na kojoj već skoro 10 godina pronalaze fosilne ostatke ovih drevnih životinja.

Butna kost duga dva metra pronađena je na lokaciji Anjek i veruje se da je pripadala sauropodu, dinosaurusu biljojedu dugog vrata i repa.

Sauropodi, koji su nastanjivali Zemlju u kasnom periodu jure, spadaju u najveće životinje na planeti.

Paleontolozi su rekli da su oduševljeni očuvanošću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kosti.

"Možemo da vidimo tragove mišića i tkiva, kao i ožiljke. Ovo je posebno retko otkriće kada se radi o ovako velikim životinjima. Obično se kosti ovakvih životnja raspadnu ili jednostavno puknu", rekao je Ronan Alan iz Nacionalnog istorijskog muzeja Pariza za list "Le Parizijen".

Ovaj dinosaurus, koji je živeo pre više od 140 miliona godina, bio je težak između 40 i 50 tona.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Francuskoj pronađena ogromna kost dinosaurusa

Izvor: RTV Pink, 28.Jul.2019

Ogromna butna kost dinosaurusa pronađena je na jugozapadu Francuske, na iskopini u Anžeak-Šaront, gde još od 2010. godine paleontolozi pronalaze ostatke nekih od najvećih životinja koje su ikada živele na Zemlji.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.