Izvor: Radio 021, 16.Jul.2020, 19:14

VIDEO Počeo protest protiv policijske represije

Oko dve stotine građana okupilo se danas na protestu protiv policijske represije ispred policijske stanice na Detelinari (Rumenačka 159) zbog prebijanja dečaka sa autizmom.

Kako su naveli organizatori skupa, tužiocu daju rok od tri dana da se oglasi povodom slučaja prebijanja dečaka sa autizmom, u suprotnom najavljuju novi protest u ponedeljak u 19h ispred tužilaštva.

Ova lokacija je izabrana jer u toj policijskoj stanici radi inspektor koji je navodno 8. jula >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za vreme protesta u Ulici Modene pretukao dečaka sa autizmom.

Okupljenima se najpre obratio Nemanja Pantović iz Združene akcije "Krov nad glavom" i rekao da se niko iz novosadske policije nije oglasio u vezi sa ovim slučajem, kao ni direktor policije Vladimir Rebić.

Kako je naglasio, prijava za ovaj slučaj prosleđena je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Građanima su se obratili i predsednica Udruženja roditelja dece sa autizmom Dušica Jaćimović, Aleksandar Matković i Ivana Anđelković iz Združena akcija "Krov nad glavom".

Građani su nešto više od pola sata blokirali jednu traku Rumenačke ulice.

Većina prisutnih je imala zaštitne maske.

Kako su ranije rekli organizatori, nastavlja se sa protestima protiv policijske brutalnosti, višedecenijskog sistemskog urušavanja zdravstva, državnih institucija i celokupne privrede "rasprodane i privatizovane države".

Zahtevi organizatora protesta su:

1. Ostavka i procesuiranje inspektora koji je 8. jula pretukao dečaka sa autizmom, u roku od tri dana. Ispitivanje svih slučajeva upotrebe prekomerne sile policijskih službenika, njihove smene i sudsko procesuiranje.

2. Puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koji su privedeni, prebijeni i osuđeni pod lažnom optužbom i sa lažnim svedočenjima policajaca.

3. Preusmeravanje novca namenjenog za policiju u zdravstvo, kako bi se povećali resursi u ljudstvu i opremi za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Podsetimo, Udruženje "Autizam promena za 180" pisalo je direktoru policije Vladimiru Rebiću povodom napada na mladića koji je u četvrtak, 8. jula biciklom prolazio kroz centar Novog Sada, gde je u toku bio protest i sukob sa policijom. Kako se navodi u  saopštenju, dečak je osoba sa autizmom.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

VIDEO Održan protest protiv policijske represije, tužilaštvu dat rok od tri dana

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2020

Oko dve stotine građana okupilo se danas na protestu protiv policijske represije ispred policijske stanice na Detelinari (Rumenačka 159) zbog prebijanja dečaka sa autizmom...Kako su naveli organizatori skupa, tužiocu daju rok od tri dana da se oglasi povodom slučaja prebijanja dečaka sa autizmom,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.