Izvor: Radio 021, 21.Feb.2019, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Novi protest opozicije u Albaniji, opkoljen parlament u Tirani

Hiljade demonstranata pristalica albanske opozicije opkolile su danas zgradu Parlamenta u Tirani tražeći ostavku vlade za koju tvrde da je korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom.

Stotine policajaca i kolutovi bodljikave žice štite zgradu parlamenta od demonstranata, a današnja sednica je otkazana.

Opozicioni poslanici predvođeni Demokratskom partijom desnog centra Ljulzima Baše potpisali su pisma ostavke iz parlamenta i traže prevremene izbore. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Pristalice opozicije okupile su se ispred zgrade parlamenta sa antivladinim posterima i sloganima.

"Mi ćemo sada voditi građansku, mirnu i demokratsku borbu da vratimo legitimitet i demokratiju u Albaniji", rekao je Baša za AP pre početka protesta.

Vladajući Socijalisti imaju 74 od 140 mesta u parlamentu.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar Johanes Han osudili su danas odluku poslanika da izađu iz Parlamenta kao "kontraproduktivnu" i naveli da je ona suprotna izboru albanskih građana i da podriva napredak koji je zemlja ostvarila na putu ka EU.

Američka ambasada u Tirani pozvala je pristalice opozicije da mirno izražavaju svoje pravo na okupljanje i da odbace nasilje, a vladu da pokaže uzdržanost.

Na protestima prošle nedelje demonstranti su pokušali da prodru u kancelarije socijalističkog premijera Edija Rame a policija je upotrebila suzavac.



Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.