Izvor: Radio 021, 16.Okt.2019, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: NASA predstavila novu generaciju astronautskih odela

Nova generacija prototipova odela koja će astronauti nositi unutar svemirskih letelica "orajon" i na površini Meseca kada se američki astronauti tamo vrate posle 2024. godine.

U sedištu Američke agencije za istraživanje svemira u Vašingtonu, dva inženjera predstavila su i za novinare isprobavali nova odela namenjena za svemirski program "Artemida".

Jedno odelo, nazvano "Exploration Extravehicular Mobility Unit" (xEMU), dizajnirano je za šetanje po površini Meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a drugo – "Orion Crew Survival System", jarko narandžasto odelo biće nošeno pri lansiranjima i sletanjima na Zemlju. Prvi kriterijum bio je, naravno, sigurnost astronauta, ali i povećana pokretljivost u odnosu na prošla odela, što je demonstrirano time što su se inženjeri obučeni u odela saginjali, čučali i šetali.

Osim toga, dizajnirano je i žensko odelo.

"Ovo je prvo odelo koje smo dizajnirali u poslednjih 40 godina. Želimo da ono omogući našim astronima da budu i naučnici na površini Meseca", rekao je Kris Hansen, menadžer u Nasinom odeljenju za dizajn odela.



"Mobilnost je bila najvažnija. Da biste pokupili bilo šta se poda i postavili ga u naučni instrument ili sproveli neki ogled potrebna vam je velika pokretljivost", istakla je astronautkinja Kejt Rubins.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.