Izvor: Radio 021, 17.Okt.2019, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO Katalonski lider: Ubačeni provokatori, nasilje mora da prestane

Predsednik katalonske vlade Kim Tora poručio je da se "među demonstrantima u Kataloniji nalaze ubačene osobe i provokatori koji nastoje da kompromituju nenasilni pokret za nezavisnost".

U sredu uveče došlo je do novih masovnih sukoba demonstranata s interventnom policijom u kojima je, prema poslednjim podacima Hitne pomoći, povređeno najmanje 40 osoba. U Barseloni su zapaljeni automobili i postavljene barikade, a katalonska policija je saopštila da su prvi put bačeni na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nju i molotovljevi kokteli.

"Pozivam na mir i trezvenost. Uvek smo osuđivali i osuđivaćemo nasilje. Ovo mora stati odmah. Nema razloga za paljenje automobila i druge vandalske akcije. Ne možemo dopustiti da ubačene grupe provokatora slome sliku trezvenosti", rekao je Tora u obraćanju tokom noći povodom nastale situacije.

On se tokom dana priključio protestnom maršu prema Barseloni gde se u petak očekuju stotine hiljada demonstranata koji će tražiti oslobađanje zatvorenih zvaničnika i organizovanje referenduma o nezavisnosti.

"Normalno je i dobro da protestujemo protiv nepravedne presude. Marševi slobode su fantastičan primer", izjavio je Tora mislieći na kolone demonstranata koji su u sredu pešice krenuli iz pet gradova na 100 kilometara dug put prema Barseloni kako bi tamo protestovali u petak.

Protesti su počeli nakon što je u ponedeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetoro katalonskih zvaničnika na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 1. oktobra 2017. godine koji je zabranio Ustavni sud i posledičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog podsticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organizovanje zabranjenog referenduma. Još troje zvaničnika osuđeno je na zabranu obavljanja javnih dužnosti i novčane kazne.



Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.