Izvor: Radio 021, 17.Mar.2019, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Demonstranti blokirali zgradu Predsedništva

Demonstranti su danas oko 13 časova počeli da prave "živi lanac" oko zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu kako bi onemogućili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da izađe iz zgrade.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da prave "obruč oko Vučića".

Jedna od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" Jelena Anasonović pozvala je sa kamiona građane da ne dozvole Vučiću da izađe iz zgrade. Ona je rekla i da je policija privela jednog mladića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << P. C. dok je bio u kući, i da se još ne zna razlog privođenja.

Lider levice Srbije Borko Stefanović pozvao je građane da stoje ispred Predsedništva kao živi lanac slobode i ne daju Vučiću da izađe.

Policijski sindikat Srbije pozvao je kolege da, ukoliko dobiju naređenje da se fizički obračunaju sa demonstrantima u Beogradu, to naređenje odbiju.

"Policija mora da sačuva svoj obraz i da ne bude sredstvo politike, već da brani svoj narod i uvek bude na strani naroda", naveo je taj sindikat.

Takođe, taj sindikat je apelovao na demonstrante da ni oni ne napadaju policajce.

"Davno je prošlo vreme da se policija i građani mrze i gledaju sa nepoverenjem. Ukažite poštovanje policiji, a policija će biti na strani naroda. Policija treba da se drži Ustava i zakona, a ne volje političara", naveo je PSS.

Vojni sindikat Srbije saopštio je da je za incident na RTS-u odgovorna i vlast i opozicija, kao i da niko od učesnika mirnog protesta nije znao za nameru nekih političara da uđu na RTS. Kako se navodi u saopštenju, vojska je uvek uz narod i ljudi na vlasti moraju da znaju da ne smeju da upotrebe silu protiv naroda.

Sa kamiona preko razglasa ranije su se okupljenima obratili govornici koji su ponovo tražili ostavke predsednika Srbije, premijerke i drugih funkcionera, ali i fer izbore i slobodne medije. Sa kamiona su ponovljeni zahtevi za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice parlamenta Maje Gojković, direktora RTS Dragana Bujoševića, kao i za fer i slobodne izbore, pod uslovom da se šest do devet meseci pre tih izbora oslobode mediji.

Nešto ranije, građani predvođeni Obradovićem sukobili su se sa žandarmerijom na uglu Kneza Miloša i Srpskih vladara, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić držao vanrednu konferenciju za novinare u zgradi Predsedništva. Demonstranti su ranije uspeli da probiju policijski kordon u Ulici kneza Miloša i da kamion sa razglasom dovezu ispred Predsedništva.

Kako je soapštio MUP, "nekolicina huligana predvođena jednim od lidera Saveza za Srbiju Boškom Obradovićem napala je pripadnike policije na uglu ulica kralja Milana i kneza Miloša u Beogradu".

"Oni su fizički nasrnuli na pripadnike policije i pokušavaju da ih udare kamionom i probiju kordon", naveo je MUP u saopštenju i osudio takvo ponašanje okupljenih.

U saopštenju MUP-a navodi se i izjava ministra policije Nebojše Stefanovića:

"Najoštrije osuđujem fizički napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova od strane lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, Boška Obradovića i njihovih sledbenika. Skandalozno je i nedopustivo to što Đilas i Obradović pokušavaju da svoju politiku sprovode fizičkim napadima na policijske službenike. Pozivam sve državne organe da bez odlaganja procesuiraju i kazne sve one koji su danas napali policijske službenike."



Bosko i policija!!!

Policija bije narod, ne politicare,mamu im olosku!!! pic.twitter.com/8QbC4Nnkfy

— Maja Vukas (@M2aja) March 17, 2019

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.