Izvor: Radio 021, 13.Jan.2020, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvodi se registar poslodavaca koji krše prava osoba sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević najavio je uvođenje registra poslodavaca koji su kršili prava osoba sa invaliditetom, kao i bolju kontrolu kako troše novac centri za socijalni rad na lokalnom nivou.

Ministar je predstavljajući rezultat rada svog resora, istakao da će, pored registra za poslodavce koji posluju na crno, u 2020. godini biti formiran i registar poslodavaca koji krše prava osoba sa invaliditetom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Ministarstvo ove godine očekuje niz projekata renoviranja domova za stare, centara za socijalni rad, izgradnju sportske hale za decu bez roditelja.

Podsetimo, inspektorat rada objavio je spisak poslodavaca koji su od 23. jula do 18. decembra 2019. godine povredili prava radnica po osnovu trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i odsustva radi posebne nege deteta.

Na spisku koji je objavljen na sajtu Ministarstva za rad nalazi se 28 firmi od kojih su četiri iz Novog Sada. U pitanju su firme "Stylos" DOO, "Bomar" DOO, "TDC" DOO i "Branislav Komazec PR Sho Fair". Za sve četiri firme podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Navedene firme su na listu dospele nakon prijave kršenja prava trudnica ili porodilja Inspekciji rada i pošto je taj organ utvrdio da postoji prekršaj.

Prva lista nesavesnih poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja objavljena je u septembru 2019. godine kada su radnice prijavile osam poslodavaca. Tada je, u saradnji sa Inspekcijom rada i Ministarstvom za rad, Centar za mame počeo mesečno objavljivanje crnih lista poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja.

Jedan od glavnih ciljeva objavljivanja ovih podataka je, kako je tada objasnila direktorka Centra za mame Jovana Ružičić, ohrabrivanje mama da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada. Posredno, to bi trebalo da utiče i na poslodavce u Srbiji da poštuju zakone.

Autor: Beta, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.