Ustavni sud Španije blokirao katalonski parlament

Izvor: Radio 021, 17.Jul.2018, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud Španije blokirao katalonski parlament

Španski ustavni sud objavio je danas da je blokirao novi potez katalonskog parlamenta, čiji je cilj proglašenje nezavisnosti te bogate severoistočne regije.

Odluka o formalnom ukidanju odluke o nezavisnosti koju je usvojio katalonski parlament u Barseloni 5. jula, donesena je nakon žalbe španske centralne vlade u Madridu.

Katalonski parlament može se žaliti odluku ustavnog suda u roku od 20 dana, prenose mediji u Španiji. Ustavni sud i španska vlada izjavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su da Katalonija ne može održati referendum o nezavisnosti pod španskim ustavom.

Prošle sedmice španski premijer Pedro Sančez dogovorio o se o zajedničkim inicijativama s katalonskim vođom Aqimom Torom, ali je naglasio da je isključena opcija regionalne nezavisnosti.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.