Uskoro razgovori o kvotama za master i doktorske studije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2010, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro razgovori o kvotama za master i doktorske studije

NOVI SAD -

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ministar prosvete Žarko Obradović razgovaraće 29. novembra o problemu akademaca novosadskog Univerziteta na master i doktorskim studijama koji su izgubili pravo na budžetsko finansiranje, saopšteno je danas iz Vlade Vojvodine.

Kako se navodi, na inicijativu studenata i zahtev Bojana Pajtića, Obradović je prihvatio da se upriliči sastanak kako bi se rešio problem nedovoljne kvote za studente na master i doktorskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << studijama koji se školuju o trošku države.

Nezadovoljni studenti master i doktorskih studija, koji su izgubili pravo da se školuju sredstvima državnog budžeta juče su odložili najavljene proteste nakon razgovora sa pokrajinskim sekretarom za nauku Dragoslavom Petrovićem.

Oni su dogovorili da protesta ove nedelje ne bude, pošto je Petrović obećao da će učiniti sve da se problem reši i da će uputiti hitan poziv ministru prosvete da se sastane sa Pajtićem i studentima, s ciljem da se obezbede dodatna sredstva za budžetsko studiranje na master i doktorskim studijama.

Petrović je izrazio očekivanje da će zajedničkim naporima pokrajinske i republičke vlade biti obezbeđena sredstva, koja mesečno iznose 14,9 miliona dinara, a za celu školsku godinu oko 180 miliona dinara.

Na Novosadskom univerzitetu 1.409 studenata upisanih na budžetsko finansiranje ostalo je bez mogućnosti da im se finansira školovanje ove godine.

Prema Petrovićevim rečima, Vlada Srbije je u svojoj odluci od kraja oktobra ignorisala zahtev novosadskog univerziteta da dobije sredstva za ove namene, iako je za to imao saglasnost Vlade Vojvodine.

On je naveo da je tek u novembru u Odluku Vlade Srbije dodata i kvota za Univerzitet u Novom Sadu, sa drastično manjim brojem u odnosu na ono što je univerzitet tražio, a pokrajinska vlada odobrila.

"Sada 1.409 studenata pohađa nastavu, radi vežbe, laboratorijske i terenske poslove, a za sve to fakulteti ne dobijaju apsolutno nikakva sredstva. U pitanju je prevelik broj studenata da bi univerzitet mogao na svoj teret da preuzme finansiranje, a sa druge strane, neprihvatljivo je i sa aspekta studenata da oni sada naknadno plaćaju školarina, rekao je Petrović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.