Izvor: Politika, 23.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade „Dr Zoran Đinđić”

Novi Sad - Sinoć su na svečanosti u zgradi vlade Vojvodine uručene ovogodišnje nagrade „Dr Zoran Đinđić” najboljem mladom naučniku i istraživaču sa područja APV, zatim za najbolji diplomski, odnosno magistarski rad iz oblasti filozofskih i socioloških nauka sa teritorije republike Srbije i najboljem diplomiranom studentu univerziteta u Novom Sadu, na kojem je tragično nastradali premijer svojevremeno radio kao profesor.

Docentu dr Dušanu Mrđi (32) sa Prirodno-matematičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fakulteta univerziteta u Novom Sadu nagrada je dodeljena za izuzetne rezultate u oblasti nauke i istraživačkog rada u nuklearnoj fizici..

Godišnja nagrada za najbolji diplomski rad, završni rad na diplomskim, na master studijama ili za magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka u konkurenciji kandidata sa područja cele republike Srbije uručena je 24-godišnjem Marjanu Ivkoviću sa Filozofskog fakulteta univerziteta u Beogradu. Priznanje je dobio za master rad „Evolucija poimanja konfliktne prirode modernih društava u kritičkoj teoriji”, koji je odbranio desetkom.

Nagrada za najboljeg studenta univerziteta u Novom Sadu u protekloj školskoj godini uručena je Zlatku Emeđiju, diplomiranom inženjeru elektrotehnike i računarstva – master, koji je studije završio na ovdašnjem Fakultetu tehničkih nauka, sa prosečnom ocenom 10, a odskora pohađa doktorske studije u Švajcarskoj.

Nagrade laureatima uručili su predsednik Republike Srbije Boris Tadić, predsednica Fonda „Dr Zoran Đinđić” Ružica Đinđić i predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa koji je namenjen usavršavanju mladih naučnih radnika.

S. Živković

---------------------------------------------------------------

Tadić: Đinđić trasirao evropski put Srbije

Novi Sad – Juče, predajući kandidaturu države Srbije u ime njenih građana, jer je to odluka njenih građana, predsedavajućoj zemlji Švedskoj i njenom premijeru, tačnije Evropskoj uniji, želeo sam da naglasim koliko je važna uloga Zorana Đinđića u tom istorijskom činu. Jer Srbija nakon tako predate kandidature nije više ista zemlja.

Možemo meriti vreme do petog oktobra i posle petog oktobra, do predaje kandidature za zvanično članstvo Evropskoj uniji i posle predaje, pa sve do zvaničnog učlanjenja u EU i nakon toga. To su izuzetno važne etape i imaju poseban istorijski značaj, ali da bismo došli uopšte u situaciju da predamo kandidaturu i da imamo priliku da učestvujemo u kontinuitetu jednog političkog procesa koji zahteva izuzetno veliki rad, napor, strpljenje, mnogo primljenih udaraca bili su potrebni ljudi koji su u kritičnim momentima te udarce primali na sebe i podnosili veliku žrtvu.

Najvažniji čovek u tom procesu, čovek koji je determinisao i odredio evropsku budućnost Srbije, čak i u vremenima velikih dilema osamdesetih i devedesetih godina, bio je nesumnjivo Zoran Đinđić – rekao je predsednik Srbije Boris Tadić na sinoćnjem skupu u Novom Sadu, povodom dodele nagrade ,,Dr Zoran Đinđić”.

– Kada kao predstavnik građana Srbije i ove zemlje idem u svet, onda dobijamo zasluženo priznanje za to što činimo u veoma teškim i kompleksnim okolnostima, imajući u vidu to da smo mi devedesetih godina bili survani kao narod i kao država. Imali smo obrušenu tehnologiju, jer su političke odluke, tada donesene, upućivale Srbiju u potpuno drugom pravcu u odnosu na druge evropske narode. E, taj teret na sebi je nosio upravo Zoran Đinđić i uvek donoseći suštinske i najvažnije odluke obezbeđivao je da mi danas budemo ovde i imamo uvek i opet iznova šansu uprkos mnogim i izuzetno teškim greškama koje su u naše ime kreirane na političkom polju Srbije i zapadnog Balkana devedesetih godina.

Zato sam juče posebno naglasio ulogu Zorana Đinđića, jer bez njega ne bi bilo ni podnošenja kandidature za punopravno članstvo u EU – ukazao je Tadić.

Skupu su se obratili i Dragoljub Mićunović, Ružica Đinđić, Bojan Pajtić i Dragoslav Petrović.

S. Živković

[objavljeno: 24/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.