Izvor: Radio 021, 20.Jun.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uroš Ćurić vodi posetioce kroz izložbu "Andy Warhol"

Umetnik Uroš Ćurić biće kustos izložbe "Andy Warhol" u Zbirci strane umetnosti Grada Novog Sada, 21. juna u 19 sati.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je izjavio da je njima kao organizatorima veliko zadovoljstvo što će stručno vođenje kroz izložbu učiniti umetnik Uroš Đurić.

- O značaju izložbe koja je posvećena tvorcu pop-arta, već smo govorili, a tu i nije potrebno mnogo objašnjavati. Međutim, stručno vođenje kroz izložbu je posebna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dimenzija tog događaja, i na naše veliko zadovoljstvo to će učiniti umetnik Uroš Đurić. Na dobrom smo putu da, u sinergiji ustanova, organizacija, institucija i pojedinaca, predstavimo suštinu priče Evropske prestonice kulture, a to je brisanje barijera, granica, krutih okvira, i promovisanje kulture kao načina života. Uprava za kulturu Grada Novog Sada nastojala je da svoje funkcionisanje bazira upravo na tom modelu, i drago nam je što su rezultati tih nastojanja očigledni kroz brojne projekte koje zajednički realizuju raznovrsni akteri u kulturi – naveo je Rožić.

Direktor Fondacije Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković je podsetio da pored ove izložbe sledi i otkrivanje spomenika mira "One Day…" koji je kreirala umetnica i mirovna aktivistkinja Joko Ono, kao i o izložba francuskog slikara Anri de Tuluz-Lotreka koja će biti održana od 1. do 14. jula. On je naveo da predstavljanje rada tri velika svetska umetnička imena, praktično u jednom mesecu, sjajan je zamajac na putu ka godini titule Evropske prestonice kulture.

- Sve što radi Fondacija u skladu je sa Strategijom razvoja kulture Novog Sada, ali i sa evropskim standardima. "Tvrđava mira" kao četvrta platforma, predstavlja pomirenje u kontekstu spajanja i povezivanja, i to ustanova kulture sa vaninstitucionalnom scenom, produkcijskih kuća sa javnim sektorom i tome slično. Joko Ono je veoma značajna za celokupnu umetnost i čekamo njenu potvrdu oko datuma otvaranja izložbe, a drago mi je i što će Novi Sad biti domaćin izložbe francuskog umetnika koji je veoma popularno predstavljao subverzivnu kulturu. Zahvaljujem se Urošu što se odazavao pozivu da stručno vodi kroz izložbu "Andy Warhol", a svi ovi programi su značajni za naš grad kao Evropsku prestonicu kulture, ali i generalno – rekao je Milenković.

Direktorica Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković istakla je da se postavka "Andy Warhol" može pogledati do 25. juna, i zahvalila se Visconti Fine Art galeriji iz Ljubljane na podršci u organizaciji izložbe.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Uroš Đurić vodi posetioce kroz izložbu "Andy Warhol"

Izvor: Radio 021, 20.Jun.2019

Umetnik Uroš Đurić biće kustos izložbe "Andy Warhol" u Zbirci strane umetnosti Grada Novog Sada, 21. juna u 19 sati...Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je izjavio da je njima kao organizatorima veliko zadovoljstvo što će stručno vođenje kroz izložbu učiniti umetnik Uroš Đurić...-...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.