Umesto zatvaranja radnji, novčane kazne

Izvor: Radio 021, 21.Apr.2017, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto zatvaranja radnji, novčane kazne

Privredna komora Srbije i Zajednica preduzetnika PKS pokrenuli su inicijativu kako bi se preduzetnicima kojima poreski inspektor zatvori preduzeće zbog nepravilnosti u radu, ipak, omogući dalji rad, ali uz plaćanje novčanih kazni, rečeno je na današnjem skupu preduzetnika u PKS-u.

Direktor sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić rekla je da član 131. Zakona o poreskom postupku i administraciji negativno utiče na poslovanje preduzetništva u Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

"Želimo da poreski inspektori prilikom obavljanja kontrola, u slučaju da ustanove neku nepravilnost, ne izriču meru privremene zabrane obavljanja delatnosti. Cilj je da preduzetnici imaju mogućnost da nastave da rade, a da im se izrekne novčana kazna", kaže Simanić.

Na sastanku u PKS je rečeno da trenutni zakon negativno utiče i na budžet Srbije jer dok su radnje zatvorene u budžet se ne slivaju sredstva po osnovu poreza na dobit, akciza i PDV-a.

"Ako zatvorimo neku radnju, od toga nema koristi niko. Moramo naći drugi način da se borimo protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije, a to nije zatvaranjem objekata", naglasio je v.d. predsednika Izvršnog odbora zajednice preduzetnika PKS.

On je kazao da, ukoliko inicijativa prođe nadležne instance u Komori, zahtev će se uputiti Vladi na razmatranje.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić, kazao je da je veoma značajno širiti preduzetništvo u Srbiji te da je jedna od trenutnih aktivnosti Komore i formiranje Parlamenata privrednika. "Preduzetništvo je od strane države prepoznato kao jedan od najznačajnijih segmenata u jačanju naše ekonomije, jer je poznato da 95 odsto ekonomije Evropske unije čine mala i srednja preduzeća", kazao je Miletić.

Na sastanku je rečeno da je posebno otežavajuća okolnost za preduzetnike i činjenica, da dok traju mere zabrane obavljanja delatnosti, poslodavci moraju da odjave zaposlene sa obaveznog socijalnog osiguranja. Međutim, nakon ponovnog otvaranja objekata, poslodavci opet moraju da iste radnike prijave na socijalno osiguranje.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.