Uginula jedna od najstarijih pandi

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2016, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uginula jedna od najstarijih pandi

Najstarija panda koja je živela u zatočeništvu uginula je u 39. godini života.

Đia Đia, panda koja je živela u Ocean parku u Hong Kongu, u "ljudskim godinama" bila je stara više od 100 godina.

Njeno stanje se poslednjih nedelja rapidno pogoršavalo i potpuno je izgubila apetit. Uspavali su je veterinari parka u kom je živela od 1999.

U saopštenju vlade Hong Konga, stoji zahvalnica parku koji je pružio negu i podršku pandi, kao i izraz žaljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zbog tužnih vesti o odlasku slavne pande.

Đia Đia, što na kineskom znači "ekselencija", rođena je u kineskoj provinciji Sičuan 1978. godine. Poklonjena je Hongkongu 1999. godine.

Prethodni rekord u dugovečnosti je držao mužjak Du Du, koji je uginuo 1999. godine. Imao je 36 godina.

Pande obično žive oko 20 godina u divljini, dok u zatočeništvu dočekaju i 25. rođendan. Njima je osamdesetih godina pretilo potpuno nestajanje, ali je programom očuvanja i zaštite, ta vrsta spasena.

U Kini je panda zaštićena zakonom i zabranjen je izvoz ili poklanjanje ovih retkih životinja.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.