Ubrzati istrage o incidentima

Izvor: Blic, 05.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzati istrage o incidentima

NOVI SAD - Zbog učestalnih međunacionalnih incidenata na području Subotice juče su predsednik Republike Boris Tadić i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor dogovorili da nadležni organi ubrazaju istražne radnje i odgovorne privedu pravdi i povećaju stepen bezbednosti kako se ne bi ponovo na području severne Bačke vratile godine za koje su Srbi i Mađari mislili da su davna prošlost.

- Razgovarali smo o budućem statutu Vojvodine i o osnovnom zakonu kojim bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se regulisale pokrajinske nadležnosti, kao i o setu pravosudnih zakona koji tek treba da se donesu - izjavio je Pastor i dodao da je „predsednik Tadić predložio da se rezultati istrage o međunacionalnim incidentima predstave na prvoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost".

Set zakona iz pravosudne oblasti, nastavio je Pastor, predviđa ukidanje nekoliko oštinskih sudova u kojima se sudilo više od 150 godina. Umesto opštinskih zamišljeno je da se uvedu osnovni sudovi u mestima koji su centri administrativnih okruga. Međutim, naglasio je Pastor, SVM smatra da treba ostaviti sudove u Bečeju, Senti ili Bačkoj Palanci.

Dakle, podržali smo predloženi tekst zakona u načelu i dogovorili se da ćemo u hodu otkloniti neke njegove nepravilnosti - rekao je Pastor.

Predstavnici subotičke vlasti, Nacionalnog saveta Mađara i policije juče su se dogovorili da će u dane vikenda policajci biti dodatno angažovani zbog povećanog broja međuetničkih incidenata.

Predsednik Skupštine Grada i lokalne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara Jene Maglai je rekao da je zbog pojedinih napisa u medijima i povećanog broja incidenata tražio sastanak sa Policijskom upravom.

- Zabrinjavajuće je da se, posebno u petak i u subotu uveče, dešavaju takvi incidenti u centru grada i da se oseća nesigurnost u gradu. Zato smo se dogovorili sa načelnikom policije da će u tim najproblematičnijim terminima biti više policije na ulicama. Načelnik nam je obećao i da će učiniti sve da se počinioci ovakvih događaja uhvate i procesuiraju - rekao je Maglai.

Funkcioner SVM je najavio i da će iz budžeta za narednu godinu biti izdvojena sredstva za video nadzor gradskih ulica, kako bi se podigao nivo bezbednosti.

- Što se tiče ovog poslednjeg događaja od 24. oktobra u Policijskoj upravi nam je rečeno da se za počiniocima još traga, ali i da nema neposrednih, pravno valjanih dokaza, da je u pozadini tog događaja bila nacionalna netrpeljivost - rekao je Maglai.

Tročlanu porodicu Konja je 24. oktobra na ulici napala grupa mladića i tada su lakše povređeni Robert Konja i njegov brat Atila. Robert Konja je tada izjavio medijima da incidentu nije prethodila rasprava i da pretpostavlja da je napadačima smetalo što oni razgovaraju na mađarskom jeziku.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o suzbijanju rasturanja droge u gradu, o mogućnostima saradnje mesnih zajednica sa policijom, kao i o unapređivanju saradnje policije, tužilašva i sudova kako bi počinioci težih krivičnih dela bili oštrije sankcionisani.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.