UN: Napadi na bolnice u više od 20 zemalja

Izvor: Radio 021, 25.Maj.2017, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Napadi na bolnice u više od 20 zemalja

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je danas da je prošle godine bilo napada na bolnice, doktore, ambulante, ranjene i bolesne u najmanje 20 zemalja zahvaćenih sukobima.

Guteres je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da su u većini tih zemalja "slabi zdravstveni sistemi već bili na kritičnoj tački" i da za većinu napada niko nije odgovarao.

"Ti napadi su dokaz šireg trenda: učesnici u sukobu tretiraju bolnice i zdravstvene ustanove kao mete, umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da ih poštuju kao svetinje. To je protivno duhu Ženevskih konvencija, osnovnih principa medjunarodnog humanitarnog prava i elementarne ljudskosti", rekao je generalni sekretar UN.

On je naveo da je organizacija Lekari za ljudska prava zabeležila više od 400 napada i više od 800 ubijenih zdravstvenih radnika u Siriji od početka konflikta 2013. godine, a da su se napadi na zdravstvene objekte i osoblje u Avganistanu gotovo udvostručili u 2016. godini, u poredjenju s 2015.

Generalni sekretar UN je kazao da se na terenu malo toga promenilo od usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN pre godinu dana, kojom se od svih strana u sukobima zahteva da zaštite medicinsko osoblje i objekte u kojima ono radi. U vazdušnom napadu, svega nekoliko meseci po usvajanju te rezolucije, pogodjena je bolnica u Jemenu, čiji je krov bio jasno obeležen, a njene koordinate poznate i da je tada poginulo 15 osoba, od čega tri člana medicinskog osoblja.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gutereš: U ratovima poštedeti bolnice, lekare i civile

Izvor: N1 televizija, 25.Maj.2017

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je žaljenje što zaraćene strane sve češće gađaju bolnice i lekare i zatražio je od država da nametnu poštovanje humanitarnih zakona u tom području...Na početku sednice Saveta beubednosti posvećene raspravi o zaštiti civila u oružanim sukobima,...

Nastavak na N1 televizija...

Guteres: Bolnice su postale ratne mete, umesto skloništa

Izvor: RTS, 26.Maj.2017, 04:03

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je da su se napadi na bolnice, lekare, ambulante, ranjene i bolesne dogodile u 20 zemalja pogođenih sukobima u prošloj godini. . Na sastanku Saveta bezbednosti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.