Izvor: Radio 021, 26.Nov.2020, 19:23

U zatvorima u Srbiji zaražena 53 osuđenika

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, koja rukovodi svim zatvorima, za Tanjug kažu da u ovom trenutku ima ukupno 53 zaražena osuđenika i svi su smešteni u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

"Imajući u vidu da se u celom sistemu izvršenja trenutno nalazi 10.660 lica lišenih slobode, ova 53 lica čine 0,4 odsto od ukupne populacije", navode u Upravi.

Ukazuju na to da su među ovom grupom i novoprimljena lica za koje je antigenskim testom utvrđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prisustvo virusa odmah po dolasku u ustanovu, kao i kod onih lica koja se već nalaze u karantinu koji je uveden kao mera prevencije u svim zavodima od marta meseca.

"Svi se osećaju dobro, uglavnom bez izraženih simptoma, i nalaze se pod pojačanim medicinskim nadzorom u posebnom paviljonu koji je prilagođen za lica obolela od ove infekcije", navode u Upravi i dodaju da njihovo lečenje obavljaju lekari ove bolnice u saradnji sa lekarima Infektivne klinike KC Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Beogradski centar za ljudska prava podneo je poslanicima u Narodnoj skupštini i Vladi Srbije inicijativu za donošenje zakona o amnestiji po hitnom postupku, u okviru borbe protiv epidemije virusa kovid 19 u Srbiji, tvrdeći da se u zatvorima kontinuirano povećava broj zaraženih osuđenika.

Iz tog centra se traži da se zakonom o amnestiji oslobode od daljeg izdržavanja kazne osuđeni za lakša krivična dela kojima je ostalo po par meseci do isteka pune zatvorske kazne, a radi rasterećenja zatvorskih kapaciteta.

Centar je narodnim poslanicima i Vladi Srbije predložio da između ostalog posebno razmotre oslobođenje od daljeg izvršenja kazne lica osuđenih na kaznu zatvora dužu od tri godine, kojima će na dan stupanja na snagu zakona o amnestiji preostati manje od tri meseca izdržavanja kazne.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.