Izvor: Radio 021, 27.Nov.2020, 11:32

U planu nova kovid laboratorija u KCV, radiće 1.000 testova dnevno

Srbija će od Međunarodne banke za obnovu i razvoj pozajmiti 92 miliona evra za projekat "Hitan odgovor Republike Srbije na kovid-19", koji uključuje izgradnju kovid laboratorije u okviru Kliničkog centra Vojvodine.

Ova regionalna laboratorija trebalo bi da ima kapacitet od 1.000 uzoraka na dan i što bi, u kombinaciji sa planiranom kovid laboratorijom u sklopu Kliničkog centra u Kragujevcu, trebalo da poveća ukupne kapacitete testiranja u Srbiji na više od 9.000 testova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dnevno.

Plan države je da uspostavi integrisan, elektronski informacioni sistem nadzora nad virusom korona putem laboratorija, ali i da se uvede brzo testiranje na kovid na aerodromima "Nikola Tesla" u Beogradu i "Konstantin Veliki" u Nišu, te na pojedinim graničnim prelazima (drive-through testiranje).

Država planira da novac iskoristi i za pojedine preventivne akcije poput promovisanja lične higijene, sa intervencijama usmerenim na osetljive zajednice, navodi se u Sporazumu o zajmu, koji su poslanici Skupštine Srbije usvojili na sednici u četvrtak.

Planira se renoviranje izvesnih klinika po Srbiji (nije navedeno kojih), izrada smernica za lečenje, praktična obuka medicinara, izrada strategije za povećanje dostupnosti bolničkih kreveta - uz primenu stroge trijaže pacijenata u svim zdravstvenim ustanovama i za prijem i rano otpuštanje iz bolnica, ali uz praćenje pacijenata na kućnom lečenju.

Planirana je i kupovina nove medicinske opreme, izrada sistema za odlaganje medicinskog otpada, ali i "mobilizacija dodatnog zdravstvenog osoblja".

Država planira da završi sve projektne aktivnosti do 31. maja 2022. godine, a zajam će otplaćivati uz grejs period. Naime, glavnica će se otplaćivati svakog 15. juna i 15. decembra počevši od 15. juna 2023. godine, a do 15. juna 2031. godine.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.