Izvor: Luftika.rs, 01.Sep.2019, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ovoj školskoj godini jedan raspust manje

U školskoj godini 2019/2020, koja počinje 2. septembra, učenici u Srbiji imaće  jedan raspust manje nego lane. Tri raspusta su zimski, prolećni i letnji, a neće imati jesenji, koji su imali tokom ove godine. Zato ranije isplanirajte organizaciju dečjeg raspusta – prenosi portal Zelenaucionica.
Škola počinje 2. septembra, prvo polugodište traje do petka 31. januara 2020. godine. Drugo polugodište počinje u utorak 18. februara, a završava se 2. juna za osmake, a 16. juna za đake >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << od prvog do sedmog razreda.
Zimski raspust podeljen je u dva dela. Prvi počinje u ponedeljak 30. decembra, a završava se u utorak, 7. januara, a drugi deo počinje 3. februara, a završava se 17. februara.
Osnovci će na prolećnom raspustu biti od 13. do 20. aprila, a srednjoškolci od 15. do 20. aprila.
Škole u Vojvodini rade po kalendaru pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje. Kod njih se  zimski raspust ne deli na dva dela već počinje 24. decembra i traje do 14. januara 2020. godine. Prolećni raspust počinje 10. aprila i traje do 20. aprila. Školska godina za njih se završava kao i u ostatku Srbije.
Maturanti gimnazija sa školom završavaju 22. maja, đaci završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih stručnih škola 29. maja, a ostali srednjoškolci nižih razreda se raspuštaju 19. juna.
U školama se praznuju radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobar. Sveti Sava je 27. januara, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. april. Dan pobede je 9. maja i Vidovdan – spomen na Kosovsku bitku 28. juna, kada mnoge škole u Srbiji organizuju podelu đačkih knjižica.
Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave. Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju.
Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne dolaze na nastavu, odnosno da ne rade određene dane u godini. Pravoslavci na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice na prvi dan Kurbanskog bajrama i Ramazanskog bajrama, pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura.
Neradni su i prvi dan Božića, dok se uskršnji praznici proslavljaju od Velikog petka do drugog dana Uskrsa.
Srbija je ponovo pala na maloj maturi, a najveće žrtve su najvrednija deca

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.