U Sarajevu počela Muslimansko-jevrejska konferencija

Izvor: Radio 021, 07.Avg.2017, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sarajevu počela Muslimansko-jevrejska konferencija

U sarajevskoj Većnici večeras je počela Muslimansko-jevrejska konferencija, koja je okupila oko stotinu mladih lidera iz 40 zemalja sveta.

Cilj konferencije je, kako je saopšteno, izgradnja prijateljstva, razbijanje stereotipa i saradnja među mladim ljudima, kao i rasprava o pitanjima i temama na kojima mogu zajednički raditi u cilju poboljšanja odnosa i zajedničkog napretka.

Bakir Izetbegović je u svom govoru istakao da su ovakve konferencije vrlo važne, navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da "mnogi tvrde da svetom vladaju oni koji poseduju oružje, a ne oni koji pokušavaju stvoriti mir". On, međutim, smatra da mir, pomirenje i saradnja nadvladaju i da nemaju alternativu.

Izetbegović je još kazao da muslimani i Jevreji u BiH žive u miru skoro 600 godina, kao i da je uveren da je BiH pravo mesto da se pokuša uspostaviti trajni mir između ta dva naroda širom sveta.

"Naše je da pokušamo poslati poruke mira i da isprovociramo ono što treba", naglasio je on.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović naveo je da verske zajednice imaju svoje mesto u međunarodnoj saradnji u BiH, da mogu pomoći ojačavanju saradnje i suživota, ali da ne mogu rešiti političke probleme.

"Možemo pozivati ljude na toleranciju, mir i saradnju, ali političari moraju uraditi svoj deo posla, a to je da vode zemlju u EU i prosperitet i da daju šansu mladima", istakao je Kavazović.

Predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci rekao je da je Sarajevo "idealan grad" za ovakvu vrstu konferencije, ističući da u njemu Jevreji i muslimani stotinama godina u ovom gradu žive u miru. On je naglasio da je cilj konferencije, ali i način da se pokaže kako Jevreji i muslimani razgovaraju o dva najveća problema u Evropi i svetu, a to su antisemitizam i islamofobija.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur kazao je da verske zajednice igraju veoma pozitivnu ulogu.

"Posebno u BiH postoji svetski poznata jevrejska zajednica i veoma aktivna islamska zajednica, a ovakvim događajima se može pokazati svima da i različite verske zajednice mogu imati i dobre odnose i zajedničke ciljeve", naglasio je on.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.