Izvor: B92, 18.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U NOVOM SADU POCELA EKSHUMACIJA 12 LESEVA

Novi Sad -- Na novosadskom Novom groblju jutros je zapocela ekshumacija 12 nepoznatih (NN) osoba, za koja se osnovano sumnja da su zrtve rata u Hrvatskoj, koje su 1991. i 1992. nadjene u Dunavu i sahranjene u Novom Sadu. Prema recima istraznog sudije okruznog suda u Novom Sadu Miroslava Alimpica, ekshumacija je zapocela na osnovu dogovora nadleznih institucija iz Hrvatske i SRJ, a nakon sto bude zavrsena, ekshumirana tela trebalo bi 21. marta da budu predata hrvatskoj strani na granicnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prelazu Backa Palanka. ''Tokom ponedeljka i utorka bice ekshumirano 12 tela ciji je indetitet utvrdjen preliminarnom indetifikacijom'' rekao nam je sudija Alimpic.

Preliminarna indetifikacija podrazumeva prepoznavanje na osnovu odece ili telesnih karakteristika koje su dokumentovane prilikom izvlacenja tela iz Dunava 91 i 92 godine. Ipak, radi definitivnog utvrdjivanja indetiteta izvrsice se i DNK analiza, receno je Radiju B92. Na Novom groblju u Novom Sadu trenutno je sahranjeno 87 NN osoba, ali sudija Miroslav Alimpic pretpostavlja da mnogi od njih nemaju veze sa ratnim desavanjima na prostorima bivse Jugoslavije. Predsednik Ureda za zatocene i nestale Vlade Hrvatske Ivan Grujic rekao je da vec vise od pet godina Hrvatska ima cvrsta saznanja i dokumente da je na teritoriji SRJ pokopano oko 300 NN osoba izmedju ostalih i na grobljima u Sremskoj Mitrovici Beogradu, Sidu, Nisu i Somboru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.