U Betaniji nema dovoljno anesteziologa

Izvor: Radio 021, 25.Feb.2015, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Betaniji nema dovoljno anesteziologa

U klinci za ginekologiju i akušerstvo zaposleno je devet anesteziologa, koji pokrivaju rad u šest operacionih sala na klinici u porodilištu Betanija i još pet u ambulanti.

Praksa je pokazala da taj broj anesteziologa nije dovoljan, pa se često dešava da epiduralna anestezija nije dostupna porodiljama koje su se odlučile za bezbolni porođaj.

Razloge za deficit lekara ove struke, anesteziolog Tamara Grubor vidi pre svega u emigraciji lekara u poslednjih deset godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nezainteresovanost mlađih lekara za specijalizaciju anestezije, ali i u pogrešnoj politici Ministarstva zdravlja.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvoVesna Kopitović kaže da se u Kliničkom centru Vojvodine trude da preraspodelom kadra organizuju poslovanje na najefikasniji mogući način, ali da to nije dovoljno.

"Apelujemo na Ministarstvo zdravlja, na ministarstvo finansija, da Kliničkom centru Vojvodine i svim ostalim bolnicama u Vojvodini omoguće više lekara koji će biti tako raspoređeni da budu na specijalizaciji za anesteziju i koji će biti zaposleni u bolnicama na neodređeno vreme. Jedini način je taj", kaže Kopitović.

Ukoliko bi se takva politika Ministarstva zdravlja počela primenjivati odmah, dovoljan broj anesteziologa u zemlji bio bi dostignut tek za pet godina. Ako kadrovski plan ministarstva zdravlja ostane nepromenjen, školovanog kadra neće biti ni do 2019. godine, kaže pokrajinska sekretarka.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

NS nema dovoljno anesteziologa

Izvor: B92, 26.Feb.2015, 00:21

U klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu zaposleno je 9 anesteziologa, koji pokrivaju rad u 6 operacionih sala u porodilištu Betanija i 5 u ambulanti..Praksa je pokazala da taj broj anesteziologa nije dovoljan, pa se često dešava da epiduralna anestezija nije dostupna porodiljama koje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.