U Beogradu će plaćati građanima da čupaju ambroziju

Izvor: Radio 021, 18.Sep.2017, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu će plaćati građanima da čupaju ambroziju

Sistemsko suzbijanje ambrozije prvi put je organiozovanio ove godine u Beogradu, a za sledeću godinu priprema se izmena propisa u vezi sa tim.

"Ove godine tretirali smo oko 80 hektara, i to samo javne površine, a problem je što te biljke ima i na privatnim površinama na koje mi nemamo pravo da uđemo. Celu teritoriju Beograda smo snimili dronom i na taj način smo locirali ambroziju, tako da smo našim opštinama podelili spiskove gde se ta biljka nalazi na privatnim parcelama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kako bi inspektori izašli na teren i sa vlasnicima razgovarali o uništavanju ambrozije", rekao je gradski menadžer Goran Vesić za RTS.

Prema njegovim rečima, ta biljka nakon košenja ili hemijskog tretiranja nikne ponovo za nekoliko sedmica, tako da je jedino rešenje vađenje ambrozije iz korena.

"Za sledeću godinu Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprema fond u kome će građanima nuditi jedan dinar za svaku ambroziju koju donesu sa korenom. Takođe, za sledeću godinu pripremamo izmenu propisa prema kome će Grad moći da interveniše na privatnim parcelama, uz to da će vlasnik parcele morati da plati košenje", naglasio je Vesić.

Podsetimo, ambrozija pravi problem i u drugim gradovima u Srbiji, a kakva je situacija u Novom Sadu možete pročitati OVDE i OVDE.

Autor: Agencije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.