Trka za indeks

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka za indeks

Drugi upisni rok za brucoše osnovnih i integrisanih studija na visokoškolskim ustanovama u Srbiji je od 1. do 20. septembra. Najviše slobodnih mesta na tehničkim fakultetima.

Za brucoše osnovnih i integrisanih studija na visokoškolskim ustanovama u Srbiji, drugi ispitni rok trajaće od 1. do 20. septembra. 

Prijavljivanje je 1. i 2. septembra, a prijemni će se polagati naredna tri septembarska dana.

Na državnim fakultetima ima 4.766 slobodnih mesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a na visokim školama strukovnih studija oko 3.000 mesta i to uglavnom za samofinansirajuće studente.

Najviše brucoša moći će da upiše Novosadski univerzitet - 1.689, a Beogradski 987 studenata.

I dok je Fakultet organizacionih nauka dobio još 80 mesta za studijski program informacioni sistemi i tehnologije - studije na daljinu, najviše slobodnih mesta ostalo je na tehničkim fakultetima, pre svega na mašinstvu i poljoprivredi.

Ali da apsurd bude veći, ostalo je i slobodnih mesta na smerovima za srpski jezik, književnost i kulturu i to ne samo u Beogradu.

Navala na fakultete društvenih nauka

Prof. Branko Kovačević rektor Univerziteta u Beogradu istakao je da je navala za fakultete iz grupacija društvenih nauka, jer su za studente oni primamljivi.

"Konkurisali su za program daljinskog učenja, ali još uvek nisu dobili akreditaciju, čini mi se, ekonomija i pravo, pa i Fakultet za bezbednost. Ne postoji neki ozbiljan interes kod grupacije tehničkih nauka, medicinskih nauka, čini mi se, čak i prirodnih nauka."

U ovom roku upisuju se studenti iz dijaspore i strani studenti. Za njih je obezbeđena kvota od dva odsto.

"Stranci mogu da polažu isti prijemni kao i naši studenti, koji studiraju na srpskom jeziku, ali i na engleskom ukoliko postoji. Na engleskom uglavnom i nema nastave na redovnim studijama, osim na postidlopmskim. Samo medicina ima regularnu nastavu na engleskom jeziku. Polažu isto prijemni ispit, moraju da polože i klasifikacioni ispit i da imaju određen broj bodova kao što imaju naši studenti."

Stariji će se upisivati na osnovu jedinstvene rang liste. A prioritet Univerziteta u Beogradu u 202. godini postojanja je veća mobilnost studenata, veći broj stranih studenata, završetak reforme i ulazak na šangajsku listu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.