Izvor: Radio 021, 06.Dec.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina "Trolovanje na srpski način" danas u Radio kafeu

Tribina "Trolovanje na srpski način" održaće se danas, 6. decembra, u Radio kafeu, u Ulici Svetozara Miletića 45.

Digitalno doba sa sobom je donelo i novi vid političke borbe, ovog puta na internetu. Na birače i konzumente internet sadržaja utiče se na različite načine, od direktnih reklama, preko persuazivnih poruka, pa do mimova (meme), koji su zbog svoje komične crte prijemčivi širim masama. Koliko stvari odlaze daleko govori i to da se neretko "Pepe the Frog", jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od najpoznatijih internet mimova (na slici), povezuje i sa usponom Donalda Trampa u SAD, a postao je i jedan od simbola alternativne desnice.

Međutim, kakva je situacija kada govorimo u Srbiji? Šta nam govore trolovi, a šta botovi, i koja je razlika između njih? Na koji način mlađe generacije mogu da percipiraju poruke koje im se šalju putem viralnih sadržaja i mogu li one da posluže za radikalizaciju dela javnosti? Koliko je opasno oživljavanje likova iz ratnih devedesetih, ukoliko na internetu dobijaju odliku nečeg pozitivnog? Kako internet utiče na različitost političkog mišljenja? Vodi li se u Srbiji onlajn rat?

O ovim, ali i drugim temama, govoriće stručnjaci za digitalne medije Tatjana Vehovec iz Centra za nove medije, sociolog i istraživač interneta Dalibor Petrović, kao i Vladan Joler iz Share fondacije.

Razgovor će voditi novinar Radija 021 Zoran Strika.

Program će početi u 18 časova.

Tribinu organizuje Fondacija 021 uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i finansijsku podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.