Tri godine zatvora za instant razvod u Indiji

Izvor: Radio 021, 02.Dec.2017, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri godine zatvora za "instant razvod" u Indiji

Indijci koji izvedu "instant razvod" mogli bi da budu osuđeni na tri godine zatvora prema novom nacrtu zakona koji se razmatra.

Ta tradicionalna praksa indijskih muslimana podrazumeva da muškarac tri puta upotrebi reč "razvod" u bilo kom obliku, uključujući elektronsku poštu ili SMS poruke, piše BBC.

Indijski Vrhovni sud je u avgustu zabranio "instant razvod", ali zvaničnici tvrde da običaj i dalje živi.

Nacrt zakona predviđa i novčane kazne, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i podršku za žene. Zakon o zaštiti prava muslimanki u braku poslat je regionalnim vladama na konsultacije.

Njime bi običaj "trostrukog talaka", reči za razvod, bio eksplicitno zabranjen u skladu sa odlukom Vrhovnog suda uz određene pravne procedure za izdržavanje žena i uređeno starateljstvo nad decom.

Jedan zvaničnik je rekao da se to radi "da bi se osigurala pravna zaštita žene u slučaju da joj muž zatraži da ode iz kuće".

Prema trenutnom tekstu, ljudi osumnjičeni za ovaj prekršaj ne bi mogli da budu pušteni uz kauciju. Indijski mediji prenose da će zakon biti razmatran tokom zimskog zasedanja parlamenta.

Muslimani su najveća manjinska grupa u Indiji, i ta zemlja je jedna od nekoliko u svetu u kojima je "trostruki talak" preživeo, iako u Kuranu nema osnova za taj običaj.

Vrhovni sud je odluku doneo posle žalbe pet žena da im je tradicionalni običaj uskratio osnovna prava.

Odluka je doneta s tri glasa za i dva protiv, ocenivši običaj kao "neislamski".

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.