Izvor: Radio 021, 06.Avg.2019, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp blokirao celokupnu imovinu Venecuele u SAD

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da blokira sva sredstva Venecueli nema zakonsku osnovu i u suprotnosti je sa međunarodnim pravom, izjavila je danas potpredsednica Venecuele Delsi Rodrigez.

"Taj agresivan potez protiv naše države nema međunarodnu pravnu bazu na koju može da se osloni", rekla je Rodrigez i dodala da to ukazuje da je američka administracija dostigla "maksimalan nivo ludila".

Prema njenim rečima, izjava Trampa da razmatra karantin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ili blokadu Venecuele jedna je od najvećih pretnji protiv države i u suprotnosti je sa poveljom UN.

Administracija američkog predsednika donela je danas uredbu o zamrzavanju celokupne imovine vlade Venecuele u SAD, a Tramp je pre nekoliko dana potvrdio medijima da razmatra kako da blokira ili izoluje Venecuelu.

Odluka Vašingtona zabranjuje američkim kompanijama i pojedincima da posluju sa vladom venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura i njenim bliskim saradnicima. Radi se o prvoj zabrani takve vrste na zapadnoj hemisferi u proteklih 30 godina, navodi AP.

Trampova odluka podrazumeva i američke mere protiv stranaca koji posluju sa Madurovom vladom. Venecuela se tako našla uz Kubu, Severnu Koreju, Siriju i Iran, prema kojima je Vašington preduzeo slične mere.

Predsednik Odbora za međunarodne odnose Gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev je ocenio da odluka Vašingtona da zamrzne sva sredstva venecuelanske vlade predstavlja grubo mešanje u unutrašnje poslove Venecuele. Kosačev je odluku opisao kao "međunarodni banditizam".

Rusija podržava Madura, a SAD i nekoliko desetina drugih zemalja opozicionog lidera Huana Gvida.

Autor: Tanjug, FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.