Tinejdžeri opterećeni time šta drugi misle o njima

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2017, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tinejdžeri opterećeni time šta drugi misle o njima

U telu tinejdžera dolazi do intenzivnih reakcija u trenutku kada veruju da ih neko gleda, jer brinu šta drugi, a pogotovo vršnjaci, misle o njima.

Do ovog zaključka je došao tim stručnjaka koji je pratio 69 dobrovoljaca uzrasta od 8 do 23 godine.

"Rezultati su pokazali da kod adolescenata dolazi do samosvesne emocionalne reakcije kada ih neko posmatra ili kada misle da ih posmatra", izjavila je vođa studije Lea Somervil.

Istraživači su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << otkrili da u tim situacijama dolazi do veće povezanosti između dva dela mozga - medijalnog prefrontalnog korteksa i striatuma. Prvi je zadužen za regulaciju emocionalnih stanja, a drugi je odgovoran za ponašanje i delovanje. To je, kako navodi Somervilova, odgovor na pitanje zašto se tinejdžeri često upuštaju u rizična ponašanja, naročito kada su u društvu vršnjaka.

Autor: Novosti/ foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.