Izvor: Radio 021, 12.Dec.2018, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska premijera opere "Sedra" 18. decembra u Sinagogi

Svetska premijera opere u pet slika pod nazivom "Sedra" održaće se u utorak, 18 decembra u Sinagogi.

Kompozitor: Miroljub Aranđelović Rasinski

Po ideji dr Vlade Batnožića

Libreto: Milanka Berković

Tanja Andrijić, sopran

Nataša Jović Trivić, mecosopran

Vanja Biserčić, tenor

Vuk Zekić, bariton

Beogradski simfoničari

Beogradski vokalni ansambl

Dirigent: Radan Jovanović
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Naratori: Nebojša Dugalić i Nebojša Kundačina

Početak programa je u 20 časova.

Ulaznice se mogu kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344) radnim danima od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak programa u holu Sinagoge. Cena karte je 600 dinara.

Organizator programa je Hor "Kraljica Marija".

O operi:

"Sedra" je istorijsko-muzički prikaz progona jednog naroda. Prati vekovno stradanje i nestanak Srba, posebno sa prostora Krajine oko reke Une. Prikazuje događaje još od vremena turske vladavine, prve seobe i život graničara na Austro-ugarskoj granici. Oslikava teško vreme Prvog i Drugog svetskog rata – vreme najvećih stradanja na balkanskim prostorima. Dotiče se i poslednjeg progona Srba devedesetih godina prošlog veka posle kojeg zemlja Krajišnika ostaje skoro etnički čista.

"Sedra" počinje legendom o vili koja preko Une prenosi crkvu. Iako na sebe preuzima taj uzvišeni čin, biva ustreljena. U reci se pretvara u sedru, čuvajući krst – večiti simbol vere i nade u spasenje.

Sedra (sedimentima stena, koja nastaje u bistrim i hladnim vodama ) u alegorijskom značenju, u operi predstavlja kamen ovozemaljske čistote. Sedra čisti duše napaćene i izgubljene u vihoru ratova, progona i stradanja, učvršćuje veru i mir u hrišćanstvu... Sedra je kamen koji izranja radi naših predaka i opominje na povratak istinskim vrednostima.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.