Svemirska stanica će uskoro pasti na Zemlju

Izvor: Radio 021, 16.Jan.2018, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svemirska stanica će uskoro pasti na Zemlju

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 koja se nekontrolisano kreće prema Zemlji trebalo bi da uđe u našu orbitu u sledeća tri meseca.

Stručnjaci su upozorili da stanica sadrži izuzetno toksične hemikalije.

Svemirske agencije iz celog sveta prate putanju letelice čiji kraj ima tri predviđanja. Najverovatnije je da će izgoreti tokom ulaska u Zemljinu atmosferu, ali očekuje se da će ostati 10 do 40 odsto delova od kojih neki sadrže veoma opasni hidrazin. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Prema podacima kineske svemirske agencije, prosečna orbita Tiangonga-1 je spala sa 289,1 kilometara na 281,3 kilometra od decembra 2017. godine. Evropska svemirska agencija prvobitno je objavila kako se njen pad na Zemlju očekuje 12. januara, a sada su rekli kako se to ipak očekuje između 17. marta i 21. aprila.

Poručuju kako ljudi ne treba da brinu zbog ostataka jer je šansa da ih pogodi milion puta manja od šansi da dobiju džekpot.

"U istoriji svemirskih letova nije zabeleženo da je ikada ijedna osoba povređena od krhotina koje su ušle u atmosferu. Samo jedna osoba je udarena, ali nije zadobila povrede", saopštili su iz kalifornijske korporacije Aerospace Corp.

Kada je u pitanju mesto pada ostataka, uključene su teritorije Španije, Italije, Grčke, Turske, Indije i SAD-a.

Kontakt sa stanicom ne postoji od 2016. godine, a napuštena je 2013. godine.

Autor: Klix.ba

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.