Izvor: Radio 021, 09.Jan.2019, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više ženki pingvina ugine u morima Južne Amerike

Svake zime hiljade pingvina nasuka se na obalama Južne Amerike, a za njihove ženke je tri puta veća verovatnoća da će ih more izbaciti mrtve na obalu ili da će biti povređene, javlja BBC.

"Umeju da stignu do obale u jako lošem stanju jer nisu uspeli da nađu dovoljno hrane. Dolaze na plažu da uginu", rekao je biolog Flavio Kvintana.

Nesrazmeran broj uginulih ženki predstavlja veliki problem za pingvine jer oni imaju doživotne partnere pa bi manji broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ženki mogao uticati na broj buduće populacije.

Naučnici iz Japana i Argentine odlučili su da saznaju o čemu se radi, zašto značajno veći broj ženki ugine na obalama Južne Amerike.

Nakon završetka sezone parenja, pratili su jednu grupu Magelanovih pingvina. Primetili su da ženke migriraju dalje prema severu, spram svojih muških partnera, u potrazi za hranom. Mužjaci su bili skloniji kraćim putovanjima, ali su bili spremni dublje da rone prilikom potrage za obrokom.

"Ženke migriraju severnije od mužjaka. Umeju da dođu do južnog dela Brazila, dok mužjaci plivaju većinom samo do Urugvaja", objasnio je Flavio Kvintana.

Naučnici sada proučavaju rute kojima plivaju pingvini u potrazi za hranom kako bi videli može li se šta učiniti da se smanji broj nasukanih pingvina.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Current Biology".

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.