Sve veće površine pod sirkom za zrno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve veće površine pod sirkom za zrno

NOVI SAD - U Srbiji će ove godine biti požnjeveno oko 5.500 hektara sirka za zrno, vrlo perspektivne gajene biljke koja stalno osvaja nove proizvođače ne samo u našoj zemlji nego i u okruženju, izjavio je rukovodilac Odeljenja za hmelj, sirak i lekovito bilje pri Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu prof. dr Janoš Berenji.

Ta biljna vrsta, mnogim ratarima potpuno nepoznata, počela je na našim poljima da se gaji pre desetak godina da bi, zahvaljujući pojačanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kampanji pre svega stručnjaka novosadskog Instituta, dostigla solidne površine koje bi ubuduće trebalo da budu povećane, jer obezbeđuje veći prinos i dohodak od kukuruza, pšenice i drugih klasičnih kultura.

Sirak za zrno je pravi primer transfera naučnih saznanja u praksu i vrlo je zahvalan za proizvodnju tamo gde visoke temperature nanose veće probleme kukuruzu, kao i na područjima pogođenim sušom, pošto potiče iz Afrike i zato mnogo bolje podnosi nedostatak vlage u zemljištu, objasnio je Berenji.

Preporučuje se zbog toga kao vrlo dobra zamena za kukuruz, jer na većini njiva u Srbiji ne postoje tehničke mogućnosti za navodnjavanje a uz to su i te dve biljne vrste slične po hemijskom sastavu zrna, s tim što je sirak u blagoj prednosti po sadržaju proteina.

Ove jeseni se na domaćim poljima očekuju dobri prinosi sirka za zrno od šest do sedam tona po hektaru, što je na nivou kukuruznih, ali je značajno to što će ta biljka imati bolje rezultate u relativno lošijim uslovima za proizvodnju.

Geografski je najzastupljeniji u Banatu ali ga ima i drugim delovima pokrajine i republike, žetva će početi pre pune sezone berbe kukuruza a žanje se žitnim kombajnom koji se podesi tako da skida samo metlice sa zrnom na vrhovima biljaka.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo proizvodi i preko svojih distributera prodaje kvalitetno seme za sirak za zrno a novosadski hibridi "alba f-1" i "gold f-1" gaje se ne samo kod nas nego i u Makedoniji. Razrađuje se vrlo intenzivno koncepcija saradnje na tom polju i sa Meksikom, gde se sirak za zrno gaji na čak 1,5 miliona hektara, napomenuo je Berenji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.