Izvor: Radio 021, 26.Nov.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve bivše Jugoslavije - od kraljevine do knjige sa dva slova

Jugoslavija je između 1918. i 2003. šest puta menjala ime.

Getty ImagesTito i britanska kraljica Elizabeta II u Belom dvoru, 20. oktobar 1972.

Za Jugoslaviju mnogi tvrde da je bila veštačka tvorevina i stoga, neodrživa, ali ona je ipak, ako se izuzme period okupacije tokom Drugog svetskog rata, u različitim oblicima postojala više od 80 godina.

Iako se kao datum osnivanja prve Jugoslavije uzima 1. decembar 1918, ona se zvanično nije nije tako zvala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nego Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Tek 1929, nakon što je kralj Aleksandar proglasio diktaturu, država je formalno promenila ime u Kraljevina Jugoslavija i kao takva opsala sve do aprila 1941, kada su je sile Osovine okupirale i raskomadale. Drugu Jugoslaviju je pod imenom Demokratska federativna republika Jugoslavija 29. novembra 1943. u Jajcu proglasilo Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) pod vođstvom Josipa Broza Tita. Novoj državi je nedostajao dobar deo teritorije koji je bio pod okupacijom, ali i međunarodni legitimitet, jer je većina velikih sila do kraja rata priznavala kraljevinu. Nakon dogovora Tita sa kraljevim izaslanikom Ivanom Šubašićem i usvajanja novog ustava, januara 1946. proglašena je Federativna narodna republika Jugoslavija, koja je 1963. preimenovana u Socijalističku federativnu republiku Jugoslaviju (SFRJ). Od SFRJ su se 1991. otcepile prvo Slovenija i Hrvatska, a ubrzo potom Bosna i Hercegovina i Makedonija. Srbi u Hrvatskoj i Bosni su kao odgovor uz podršku Beograda osnovali sopstvene mini-države - Republiku Srpsku Krajinu i Republiku Srpsku koje, međutim, niko nikada nije priznao, pa ni Srbija. Srbija i Crna Gora su u aprilu 1992. proglasile Saveznu republiku Jugoslaviju kao pravnu naslednicu SFRJ, a ona je pod tim imenom trajala do 2003. Tada se naziv Jugoslavija konačno izgubio proglašenjem Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Obe su postale zasebne države 2006, kada je Crna Gora proglasila nezavisnost.

Pročitajte još:

Godišnjica neponovljivog kraja rata Rade Končar uzvraća udarac: Gde je antifašizam danas Kako žive i rade ratni zločinci na Balkanu Koji su najveći ekološki problemi Balkana

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.