Svaki drugi Novosađanin umre od infarkta

Izvor: Radio 021, 09.Sep.2014, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki drugi Novosađanin umre od infarkta

Novosađani najviše umiru od kardiovaskularnih bolesti, tačnije svaka druga osoba, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Oko 65.000 Novosađana je u grupi veoma ugroženih od akutnog infarkta i šloga.

Zbog svih ovih podataka, Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada i Dom zdravlja "Novi Sad" su započeli projekat "Svi za zdravo novosadsko srce" čiji je glavni cilj da se do 2019. godine smanji učestalost faktora rizika, a samim tim i učestalost oboljevanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od infarkta miokarda i moždanog udara i da se smanji smrtnost od tih bolesti.

U tu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno je 1,6 miliona dinara.

"Planiran je obuhvat od 3000 radno-aktivnih ljudi, zaposlenih u javnim preduzećima, starosne dobi oko 40 godina, koji bi blagovremeno bili upoznati sa faktorima rizika kardio-vaskularnih bolesti, a to su povišeni krvni pritisak, povišeni šećer i holesterol u krvi, pušenje, gojaznost i fizička neaktivnost", kaže dr Dušica Rakić, kardiolog i rukovodilac projekta.

Prema njenim rečima, ranija ispitivanja u Novom Sadu su ukazala na veliku ugroženost Novosađana sa faktorima rizika za nastanak infarkta miokarda i šloga: povišen krvni pritisak je imalo 39%, povišen holesterol u krvi 80%, gojazno je 24%, šećernu bolest je imalo 25%, a pušača je 38%.

Posmatrano u odnosu na broj faktora rizika po osobi:

• bez ijednog rizičnog faktora je samo 7% Novosađana

• sa 1 rizičnim faktorom je 26%

• sa dva 34%

• sa tri 22%,

• sa četiri rizična faktora 9,0% Novosađana.

"Ukoliko se ne budu preduzimale adekvatne preventivne mere stanje će se dalje pogoršavati, što će imati za posledicu još veću učestalost oboljevanja, povećanu smrtnost i radnu nesposobnost. To će imati i ozbiljne posledice po porodicu i društvo u celini. Najveća je opasnost od daljeg pomeranja učestalosti ovih oboljenja ka mlađim uzrastima", rekla je dr Rakić.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.