Sutra se završava Sterijino pozorje

Izvor: B92, 04.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra se završava Sterijino pozorje

Dodelom Sterijinih nagrada i predstavom u čast nagrađenih "Pijana noć 1918" pozorišta "Ulisis" sa Briona, 5. juna će u Novom Sadu biti završeno 54. po redu Sterijino pozorje.

Večeras će na Pozorju publika imati priliku da vidi predstavu "Terapija", u režiji Olivere Đorđević, pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice, kao i "Kulturni most Novi Sad-Brioni" u pratećem programu, a biće izvedena i predstava "Romeo i Julija 68", u režiji Lenke Udovički.

U selekciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalne drame ove godine su se publici predstavili Vida Ognjenović sa predstavom "Je li bilo kneževe večere", u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada.

U istoj selekciji bili su i "Rodoljupci" Narodnog pozorišta iz Užica, "Švabica" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), "Šuma blista" Ateljea 212, "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta iz Beograda.

U selekciji su bili i "Brod za lutke" SNP-a, "Nevinost" Ateljea 212, "Razbojnici" Narodnog pozorišta iz Subotice, "Narodni poslanik" Narodnog pozorišta iz Banjaluke, "Kandid" JDP-a, "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" u zajedničkoj produkciji Bitef teatra, Kulturnog centra iz Inđije i Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Na istom repertoaru su bili i "O nasilju" Narodnog pozorišta iz Kikinde i Hop.la! iz Beograda, zatim "Bura", niškog Narodnog pozorišta.

Prema rečima selektora festivala, ovogodišnje predstave karakterisala je izrazita društvena neangažovanost i pokušaj obračunavanja sa mitomanskim rodoljubljem, potkupljivim političarima i drugim društvenim "izopačenostima".

Teatar "Ulisis" Radeta Šerbedžije, pored "Pijane noći 1918" i "Romea i Julije 68", kao specijalni gosti odigrao je i predstave Kralj Lir, Moj obračun sa njima i Balade Petrice Kerempuha.

Ova trupa predstave je igrala na otvorenim prostorima, kada god je to vreme dozvoljavalo, a glumci su naročito bili oduševljeni ambijentom Petrovaradinske tvrđave, pa su preporučili gradskim vlastima da to ubuduće koriste kao vrhunski teatarski prostor.

Tokom Pozorja, za vreme igranja predstave "Kandid", pozlilo je glumcu Bogdanu Dikliću, koji je i dalje u teškom zdravstvenom stanju i nalazi se na lečenju u Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Ove godine Sterijino pozorje trajalo je dve sedmice, od 23. maja do 5. juna, što je izazvalo oprečne komentare, od onih koji su podržavali ideju da se vidi što više predstava, a bilo ih je ukupno 33, do onih koji su tvrdili da je reč o "iscrpljujućem maratonu" u kojem se gubi suština Pozorja.

Moto Pozorja bio je "Pozorište ne sme da čeka gledaoce, ono im mora poći u susret", a simbol petokraka zvezda.

Srpski pokret obnove kritikovao je organizatore festivala zbog upotrebe petokrake i naveo da je mnoge građane taj simbol "iritirao".

U žiriju ovogodišnjeg Pozorja bili su dramski pisac i scenarist iz Hrvatske Ivo Brešan, makedonski glumac Meto Jovanovski, glumica Mirjana Karanović, kompozitor Boris Kovač i dramski pisac Laslo Vegel.

Selektori predstava u kategoriji nacionalne drame bili su književnik Vladimir Kopicl i novinski pozorišni kritičar Igor Burić.

Selektor međunarodnog programa festivala "Drugovi" bio je pozorišni reditelj Nikola Zavišić.

Kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, Sterijino pozorje ustanovljeno je 1956, u okviru obeležavanja 150. godišnjice rođenja i 100. godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pada zavesa na Pozorje

Izvor: 24sata, 05.Jun.2009, 02:37

Pedeset četvrto Sterijino pozorje biće završeno večeras, uručenjem nagrada i izvođenjem predstave „Pijana noć 1918.“ Teatra „Ulises“ u čast nagrađenih. Danas će biti poznate i odluke žirija, koji je u takmičarskom programu video 16 predstava, a direktor Pozorja Ivan M. Lalić kaže...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.