Susek: Svaki prvak učiteljici daruje petla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susek: Svaki prvak učiteljici daruje petla

SUSEK - Susek, selo od 1100 stanovnika u opštini Beočin, tvrdoglavo čuva jednu prastaru tradiciju za koju meštani tvrde da potiče još od njihovih čukundedova i da se nije menjala do danas. Ne mogu joj ništa ni televizija ni kompjuteri. Svakog 1. septembra, osim standardnih olovaka, svezaka i knjiga, đaci-prvaci iz ovog sela, nose u školu još jedan obavezan rekvizit - petla.

Otkada je taj čudni običaj niko tačno ne zna ali se najstariji meštani sećaju da je isto bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u vreme njihovih baka.

Dimitrije Kovačević koji u ovoj školi radi već 38 godina seća se da je najviše petlova dobio od generacije 1969. -23 komada. Od njih učitelj pravi paprikaš i ceo kolektiv se časti...

Poput starih paganskih vračeva, mlade mame i danas podnose na žrtvu najlepšeg petla iz svog dvorišta za početak uspešne karijere svojih prvaka.

U slovenskoj tradiciji petao je životinja posvećena Bogu Svetovidu, to jest simboliše sunce i novi početak.

Roditelji se nadaju se da će, kao i petlovi, njihova deca biti borbena i pričljiva, da će biti gospodari u dvorištu i naravno, da će kao i petlovi ustajati rano da stignu na vreme na čas.

Jedanaest veličanstvenih petlova, ove godine, dobila je učiteljica Valerija Kojadinović iz Petrovaradina od svojih prvaka. A nekada, bilo ih je i tri puta više.Tada je škola "Jovan Popović" koju pohađaju đaci iz pet okolnih mesta imala 420 učenika, sada ih je oko 240.

I Susek deli sudbinu Vojvođanskih sela koja izumiru i stare. U susednom Grabovu ove godine nema nijednog prvaka, a u Svilošu je samo jedan. Izgleda da petao, između ostalog, simbol muškosti i plodnosti, nije slučajno tu i da sve ovo nije samo naivni folklor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.