Izvor: Radio 021, 28.Apr.2021, 17:45

Superliga - kad bogataši izvise

Ukoliko UEFA ne osmisli i ne sprovede takmičenje koje će prihvatiti i jači i siromašniji klubovi, navijači, nacionalni savezi, mediji, nastaviće se pokušaji najmoćnijih ekipa da formiranjem privatne pozivne lige gro novca sa evropskog fudbalskog tržišta preliju samo u sopstvene kase.

Piše: Živan Lazić

Propao je do sada najsnažniji pokušaj bogatih klubova da se osnivanjem Evropske superlige (ESL) u velikoj meri izdvoje od celine kontinentalne fudbalske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zajednice. Kako su već duže vreme najbogatiji ujedno i rezultatski najbolji, cilj je bio osloboditi se balasta neinteresantnih utakmica, rizika povrede asova i da se igraju mečeva samo sa, i po umeću i po novcu, sebi ravnima.

Procena je da bi se u kase svakog od dvadesetak odabranih klubova slilo dva do četiri puta više novca nego do sada.

Predstoji teži izazov

Problem je, međutim, što bi uvećanje prihoda išlo na štetu svih ostalih klubova, pa i nacionalnih fudbalskih saveza. Takođe, aprilski pokušaj je naišao i na veliko negodovanje javnosti i navijača željnih da, ipak, na delu gledaju veći broj ekipa i igrača, a ne stalno jedne te iste makar bili i nesporno najbolji.

Za sada svi kontinentalni klubovi ostadoše pod istom kapom. Međutim, svakom mora da bude jasno da će se intezivirati napori na osnivanju Superlige. Predsednik Reala Florentino Perez, jedan od kreatora pokušaja, jasno je rekao kako su osnivačka akta malo odložena, ali da će se i dalje raditi po ovom pitanju. Uostalom, pokušaji nisu od juče i odavno su poznati.

Na potezu je UEFA. Uspešno je sprečila najžešći pokušaj odvajanja najboljih, sada je pred njom krupniji i teži izazov. Treba sačiniti reformu postojeće Lige šampiona tako da novom verzijom budu zadovoljni i bogati i siromašniji klubovi, sa istoka baš kao i sa zapada kontinenta. Kako oni iz Skandinavije, tako i oni sa Mediterana. Naravno, treba udovoljiti i navijačima, sponzorima, medijima...

Embed from Getty Images

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.