Sumnjiv tender u Putu za mandata bivšeg direktora

Izvor: Radio 021, 07.Apr.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnjiv tender u "Putu" za mandata bivšeg direktora

Gradska budžetska inspekcija otkrila je da je za vreme bivšeg rukovodstva u JKP "Put" bilo propusta na tenderu za kupovinu mehanizacije.

Navodi se da je, prilagođavajući konkursnu dokumentaciju određenom ponuđaču, ovo preduzeće početkom 2013. godine kupilo asfaltni finišer, glodalicu i recikler za asfalt, kompresore i kamion s dizalicom. U zahtevu je tražena specifična boja "komunalno narandžasta".

- Ograničavajući konkurenciju, ostalim ponuđačima onemogućeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je da učestvuju u javnoj nabavci. Time je prekršen Zakon o javnim nabavkama - naveo je budžetski inspektor.

Inspektor dodaje da "Put" ugovoren posao nije objavio u "Službenom glasniku" niti na Portalu uprave za javne nabavke, čime je zakon takođe prekršen. "Put je na kontrolu inspektora podneo žalbu, ali je ona odbačena. Zbog otkrivenih nepravilnosti, podneli smo Prekršajnom sudu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka", kažu u inspekciji.

Novac za mašine dobijen je iz gradskog budžeta, a tender je bio raspisan još aprila 2013. godine.

Put demantuje delove navoda inspektora

U "Putu" za 021 navode da je Javni poziv za prikupljanje ponuda objavljen u Službenom glasniku 17. aprila 2013. godine i da na konkursnu dokumentaciju nije uložen zahtev za zaštitu prava ponuđača, "što znači da niko od potencijalnih ponuđača nije imao primedbe na tehničke specifikacije i uslove konkursne dokumentacije". Takođe navode i da je neosnovana tvrdnja da je drugim ponuđačima onemogućeno učestvovanje u javnoj nabavci.

- Prispelo je ukupno pet ponuda, što znači da nije bilo ograničavanja tržišta i favorizovanja potencijalnih ponuđača. Ni jedna ponuda nije bila odbijena kao neprihvatljiva već je vršeno rangiranje po navedenim uslovima iz konkursne dokumentacije. Svi ponuđači su dobili Odluku o izboru najpovoljnije ponude 3. juna te godine i niko od njih nije uložio Zahtev za zaštitu prava na donetu odluku - navode u ovom preduzeću. U Putu priznaju da je napravljen propust što Obaveštenje o zaključenim ugovorima nije objavljeno u Službenom glasniku, ni na Portalu javnih nabavki.

Inače, u to vreme direktor JKP "Put" bio je Darko Radić (SPS) koji je ostavku podneo u junu prošle godine.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.