Suđenje za Slogu iz Kaća počinje 4. maja

Izvor: Radio 021, 16.Apr.2015, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za "Slogu" iz Kaća počinje 4. maja

Specijalni sud u Beogradu održao je pripremno ročište u procesu protiv Slobodana Šćekića i još 11 okrivljenih u slučaju "Sloga" Kać, a početak suđenja zakazan je za 4. maj.

Na pripremnom ročištu, odbrana okrivljenih je osporila sve navode optužnice kojom je vlasnik kaćke "Sloge" Slobodan Šćekić osumnjičen za neosnovano prisvajanje 301 hektara državnog zemljišta, vrednog 434.315.616 dinara, dok se ostalih jedanaestoro terete da su mu to omogućili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Šćekuću će se suditi u odsustvu, budući da nije dostupan pravosudnim organima.

Za krivično delo zloupotrebe službenog položaja osumnjičeni su bivši zamenik direktora novosadske Službe za katastar nepokretnosti Milutin Ždero, savetnik za upravni nadzor u toj službi Stevan Boroš, referent za unos podataka Nemanja Novakov, bivši državni službenik u Ministarstvu poljoprivrede Nikola Jakšić, tadašnja predsednica Komisije za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima Mirjana Milošević, članica iste komisije Svetlana Oluški, bivši savetnik u Republičkom javnom pravobranilaštvu Aca Ilijevski i inspektor u sektoru Republičkog geodetskog zavoda za stručni nadzor Jovan Vladisavljev.

Okrivljenu Jasminu Nikolić, članicu Nadzornog odbora "Sloge", optužba sumnjiči za krivično delo podstrekavanja na zlopotrebu službenog položaja, koje je stavljeno na teret i Šćekiću, dok je tadašnjem v. f. direktora u toj firmi Danetu Čankoviću i sudskom veštaku Bratislavu Uzelcu na teret stavljeno isto delo pomaganjem, piše "Dnevnik". 

Tužilaštvo sumnjiči Šćekića da je nakon privatizacije "Sloge" 16. juna 2005. godine, isplanirao i sproveo aktivnosti vezane za neosnovanu uknjižbu prava svojine na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini površine 301 hektar, koje nije bilo predmet privatizacije.

U optužnici su iznete sumnje da je Šćekić preko Daneta Čankovića i Jasmine Nikolić, odgovornih lica u AD  "Sloga Kać", podstrekao ostale okrivljene da neosnovano sprovedu novi postupak razgraničenja u kojem su, pored zemljišta koje je to preduzeće steklo u postupku privatizacije, priznali pravo svojine na zemljištu za koje je 2004. godine utvrđeno da je u državnoj svojini pa zbog toga nije bilo obuhvaćeno postupkom privatizacije.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.