Izvor: Radio 021, 29.Sep.2019, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud zabranio da se dečak zove "Džihad"

Francuski sud ukinuo je ime "Džihad" koje je pre godinu dana jedna majka dala svojem detetu, jer smatra da ima negativno značenje, objavljeno je u petak.

"Sud ne prihvata ovo ime jer smatra da može štetiti detetu i verovatno će mu stvarati probleme", precizirao je sud Dižona i naglasio da "vodi računa o najboljim interesima deteta". "Ime 'Džihad' ima negativno značenje jer je povezano s džihadističkim pokretom i zamenjuje se s 'Džahid' koji na arapskom znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << napor ili hrabrost i nije povezano s ratom", kažu sudije.

Afera je izbila početkom novembra 2018. kada se gradska uprava obratila sudu porodičnog prava kako bi se ime poništilo.

Majka dečaka je za regionalni list Le Bien Public izjavila da će u slučaju negativne odluke suda promeniti dva slova i sinu dati ime Džahid, kao što je bio slučaj u aprilu 2018. u sličnom slučaju para s jugozapada Francuske.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.