Sud oslobodio ekološkog aktivistu Dragana Pečuricu

Izvor: Radio 021, 06.Jun.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud oslobodio ekološkog aktivistu Dragana Pečuricu

Nastavnik Dragan Pečurica, ekološki aktivista iz Bačke Topole, oslobođen je optužbi za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti kompanije AIK Bačka Topola (poznatija kao Žibel) iz Bačke Topole.

Poslednje tri godine trajao je sudski postupak u kome je AIK Bačka Topola dokazivala da je Dragan Pečurica "narušio poslovni ugled te kompanije", pozivajući vlasti, na građanskim protestima, da odreaguju i zaštite građane od nesnosnog smrada koji narušava kvalitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << života stanovnika Bačke Topole.

Dragan Pečurica je, na protestima koje je organizovao, prozivao i ostale zagađivače iz Bačke Topole. Oni nisu reagovali na te optužbe.

"Smatram da bi trebalo kompanije da čuvaju svoj ugled tako što će poštovati zakone, standarde, pravila i procedure u oblasti zaštite životne sredine i kvaliteta života građana, a ne da tuže one koji ukazuju na posledice njihovog zagađivanja. Zanimljivo je to da imaju novac za advokate, a nemaju za prečišćivače i filtere", konstatuje Pečurica.

U obrazloženju presude piše da je tom prvostepenom presudom Dragan Pečurica oslobođen optužbe da je izvršio krivično delo narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti.

"Očigledno je namera okrivljenog bila usmerena ka drugom cilju, borbi protiv neprijatnih mirisa u gradu, za koje je on smatrao da potiču iz pogona oštećenog, a ne na ugled oštećenog kao privrednog subjekta, njegove poslovne parametre i poslovanje. Čak iako je postojala svest okrivljenog da neke od tvrdnji koje je javno iznosio o oštećenom nisu tačne, namera njihovog iznošenja nije bila narušavanje poslovnog ugleda, već zaštita životne sredine", piše u presudi Višeg suda u Subotici.

Još 2014. godine snimljena je emisija "Reka Krivaja – Pojeo vuk magarca", o borbi Dragana Pečurice protiv zagađenja u Bačkoj Topoli, za dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu".  U međuvremenu je emisija ažurirana novim činjenicama i može se  pogledati na jutjub kanalu Vojvođanske zelene inicijative.

<br />

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.