Izvor: Radio 021, 21.Jul.2019, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studija tvrdi: Pojedini crtaći decu uče diskriminaciji

Rezultati novog istraživanja upozoravaju da omiljeni crtani filmovi decu uče predrasudama.

Istraživanje nazvano "Is TV Making Your Child Prejudiced?" tvrdi da je omiljena dečja zabava, gledanje crtaća, jedan od glavnih krivaca za negativan odnos prema manjinama i usvajanje stereotipa.

Na udaru kritika su se našli brojni planetarno popularni crtići. Tako crtać "Patrolne šape" prikazuje polne nejednakosti, dok crtać "Moj mali poni" ima problem s prikazivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << klasnih razlika. Nadalje, u izveštaju se tvrdi da dečji crteži i televizijske emisije ne predstavljaju na odgovarajući način likove negroidne i mongoloidne rase, etničke manjine, LGBT zajednicu, osobe s invaliditetom, žene i radničku klasu.

Istraživači su do ovih zaključaka došli uprkos činjenici da je "Moj mali poni" uveo istopolni par, dok je crtać "Vatrogasac Sem" nedavno predstavio Hanu Sparks, koja je u invalidskim kolicima. Naime, studija tvrdi da je potrebno još mnogo posla po tom pitanju.

Inače, istraživanje je sproveo londonski centar za obrazovanje Hopster, a njime je obuhvaćena analiza 50 popularnih dečjih televizijskih emisija. Istraživači su zaključili kako je postignut napredak, ali su utvrdili da "treba još raditi kako bi se pozitivno uticalo na percepciju najmlađe generacije".

"Mnoge predstave namenjene predškolskoj deci su zabavne i edukativne, ali iz našeg istraživanja jasno je da se stereotipi i dalje uvlače u njih. Važno je da se deca iz svih vrsta porodica prepoznaju u onome što gledaju", objasnio je Nik Volters, osnivač Hopstera.

Naime, primera radi, u izveštaju se tvrdi da je u svega devet odsto posmatranog materijala prikazana radnička klasa, dok je u svega 16 odsto sadržaja prikazan invaliditet i to često s negativnim konotacijama. Takođe, u sedam odsto analiziranih televizijskih emisija predstavljeni su LGBT likovi.

Velik problem je i postojanje rodnih stereotipa, jer kako se navodi u ovom izveštaju, animirani filmovi i dalje imaju tendenciju da prikazuju "dečake koji se bore" i "devojčice koje su orijentisane na izgled i lepotu".

"Predškolci kao sledeća generacija treba da gledaju programe koji ih pozivaju u svet u kojem se slave razlike", uveren je dečji i pedagoški psiholog Lavern Antrobus i dodaje kako roditelji moraju da paze na sadržaj koji njihova deca gledaju jer on ima velik uticaj na njihovo shvatanje sveta oko sebe.

"Dečji program ima potencijal da oblikuje stavove sledeće generacije, zbog čega je toliko važno da različitosti prikazuje na ispravan način", zaključila je Voren Kirvan iz humanitarne organizacije "Scope".

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.