Izvor: Radio 021, 23.Feb.2021, 08:09

Studija pokazala: Četvrtini bivših kovid pacijenata opada kosa

Zamor, gubitak čula mirisa i bolovi u grudima neki su od najpoznatijih dugotrajnih posledica preležanog kovida, međutim, prema najnovijim istraživanjima, skoro četvrtina bivših pacijenata se suočava sa opadanjem kose.

Studija, objavljena u časopisu "Lanset", otkriva da je 359 ljudi od 1.655 hospitalizovanih u Vuhanu, odnosno 22 procenata, doživelo gubitak kose šest meseci nakon što su otpušteni iz bolnice, preneo je "Dejli mejl".

Dermatolozi kažu da je gubitak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kose normalan psihološki odgovor na stresni događaj, kao što je zarazna bolest i samo je privremen, ali bi kovid mogao da izazove alopeciju, gde je gubitak kose trajan.

Kineski autori su želeli da istraže dugotrajne zdravstvene posledice kovida, poznatije kao "produženi kovid".

Kako su rekli, ovi simptomi ostaju i dalje većim delom nejasni, iako Nacionalna javna služba Engleske (NHS) ima listu od 14 posledica, među kojima su malaksalost, kratak dah, nesanica, vrtoglavica, bolovi u zglobovima, depresija i anksioznost.

Gubitka kose nema na NHS listi.

"Cilj ove studije je da se opišu dugotrajne posledice na pacijente koji su preležali kovid", navode autori sa Kineske akademije medicinskih nauka.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.