Studenti u Novom Sadu sutra protestuju zbog male menze

Izvor: Radio 021, 01.Feb.2017, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti u Novom Sadu sutra protestuju zbog male menze

Studenti Univerziteta u Novom Sadu održaće protest "Šta će biti sa malom menzom?", zato što je novim planom preuređenja kampusa predviđeno njeno rušenje.

Organizator protesta, Studentski pokret Novi Sad, navodi da zatvaranje studentskih menzi jasno pokazuje da "univerzitet sve više funkcioniše kao tržišno preduzeće koje se brine jedino za profit".

"Tu studentske menze i druge institucije, koje su nekada služile sa unapređenje studentskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << života, postaju preskupe za održavanje i bivaju ukinute. Ovo je samo logičan nastavak politike preduzetničkog univerziteta i komodifikacije visokog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta", navodi se u pozivu na protest.

Planom detaljne regulacije, koji je 021.rs objavio, predviđa se rušenje male menze kako bi na njenom mestu bila podignuta višespratnica Studentskog kulturnog centra. Ovo je izazvalo revolt studenata, među kojima je veliki broj onih koji se hrane upravo u maloj menzi.

"Zajedno sa školarinama, naplatom dodatnih troškova i ukidanjem menzi, postavlja se nepremostiva prepreka za sve one koji nemaju dovoljno novca da podmire troškove studiranja, koji postaju nesrazmerno veliki u odnosu na standard većine ljudi. Školovanje postaje isključivo privilegija imućnih, a univerzitet nije više mesto na kome se svima nudi šansa", dodaje SPNS.

Protest će početi u 13 časova, a više o samom događaju možete pročitati OVDE.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Protest studenata povodom rušenja menze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2017, 17:40

Studenti Univerziteta u Novom Sadu održali su protest povodom rušenja takozvane "male menze", koje je predviđeno novim planom preuređenja Kampusa...Planom detaljne regulacije kampusa Univerziteta u Novom Sadu koji je objavljen na sajtu Zavoda za urbanizam grada predviđena je izgradnja deset novih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.