Studente okuplja više od 30 organizacija

Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studente okuplja više od 30 organizacija

Novi Sad - Iako se u spisima Novosadskog univerziteta u prošloj školskoj godini pominju 23 studentske organizacije, na fakultetima deluje i više od 30 udruženja akademaca. Uz Savez studenata i Studentsku uniju, najveće organizacije, studenti gotovo svakog departmana imaju svoje strukovno udruženje koje organizuje razmene, izdaje stručne časopise, organizuje predavanja i praksu.



Najmnogoljudnija studentska organizacija u Novom Sadu je Savez studenata i ima kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na svim fakultetima i u zavisnosti od veličine fakulteta, na svakom između 500 i 2.000 članova.

- Imamo odličnu mrežu, tako da nas svaki student uvek može lako pronaći. Akcijama se trudimo da podignemo studentski standard, unapredimo uslove studiranja i prilagodimo ih Bolonjskom procesu. Prošle godine su se studenti žalili na nemogućnost prenošenja bodova u menzi, pa smo u saradnji sa Studentskim centrom dogovorili prenos bodova - kaže Slaviša Duminić, predsednik Saveza studenata UNS-a.

Među novosadskim akademcima Studentska unija važi za najaktivniju organizaciju, a jedina je koja uz mrežu u celoj zemlji ima i saradnju sa bratskim organizacijama u inostranstvu. Njima treba zahvaliti i za postojanje više od 10 međunarodnih studentskih udruženja koja rade na univerzitetu i isključivo se bave razmenom studenata. Nekadašnji članovi ove organizacije su, kako kažu Unijaši, najbolji primer da se studentski aktivizam i udruživanje zaista isplati.

- Osim što angažman u velikoj studentskoj organizaciji pomaže studentima da se lakše snađu tokom studija, veoma je značajan razvoj ličnosti kroz borbu za univerzalna prava studenata. Svi pravi aktivisti nauče kako da koriste prilike koje im se ukažu, kako se pišu projekti, kako se vodi i organizuje, ali i kako se planira vreme. Verujem da je i sa ostalim organizacijama slično, ali mogu da kažem da svi aktivisti Unije imaju odličnu radnu biografiju zahvaljujući kojoj lakše dolaze do posla - kaže Nataša Sajlović iz SUUNS-a.

Iako studenti uglavnom znaju da nabroje samo tri do četiri studentske organizacije, na Novosadskom univerzitetu deluje oko 30 udruženja. Više od 10 su naša odeljenja velikih organizacija koja deluju na većini evropskih univerziteta i osnovna delatnost im je ostvarivanje studentske razmene u stručnim oblastima kojima se bave. Tako postoje Evropsko udruženje studenata ekonomije AIESEC, Evropsko udruženje studenata tehničkih nauka BEST, Evropska geografska asocijacija EEGEA, Evropsko udruženje studenata elektrotehnike EESTEC, Evropsko udruženje studenata prava ELSA i mnoga slična.

- Mi smo lokalni komitet Evropskog udruženja studenata elektrotehnike koje u saradnji sa još 43 komiteta širom Evrope organizuje radnu praksu, studentsku razmenu i seminare, ali i sajmove zapošljavanja. Ovakve strukovne organizacije su značajne zbog olakšavanja kontakata sa kolegama iz inostranstva, a ukoliko je neko aktivan član organizacije razmenu može "zaraditi" svakog trenutka. Do sada smo organizovali više od 15 seminara i četiri sajma zapošljavanja - kaže Ivan Kovačević iz EESTEC-a.

Zbog različitosti smerova na Filozofskom fakultetu, uz Savez, Uniju i Asocijaciju deluju udruženja studenata istorije, psihologije, pedagogije i žurnalistike, ali kako kažu, novac za projekte se teško dobija.

- Udruženje "Slobodan Jovanović" zvanično postoji, ali nije aktivno. Mlađe udruženje istoričara "Klio" radi oko dve i po godine, a osnovni cilj mu je afirmacija studenata istorije, organizovanje stručnih seminara, ekskurzija i predavanja uz izdavanje stručnog časopisa. Studentske organizacije daju šanse za bolje usavršavanje, poznanstva i dalje bavljenje profesijom, tako da je i moj savet svakom studentu i brucošu da se aktivira - kaže Miroslav Nikolić iz "Klia".

Udružuju se kako bi gledali zvezde

Astronomsko društvo Novi Sad ADNOS je uz Naučno-istraživačko društvo studenata biologije "Josif Pančić" i Društvo mladih istraživača "Branislav Bukurov", strukovna studentska organizacija koja radi na Prirodno-matematičkom fakultetu.

- ADNOS je udruženje studenata fizike koje nastavlja tradiciju astronomskih sekcija osnovanih još 1954. godine. Oni svakog četvrtka organizuju predavanja i gledanje zvezda iz opservatorije na Petrovaradinskoj tvrđavi - kažu na PMF-u.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.